jajrózsa

A jajrózsa (Rosa spinosissima) bemutatása, gondozása

jajrózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Svdmolen

A jajrózsa (Rosa spinosissima) jellemzően 1 méteres maximális magasságot elérő, sűrűn bokros, tarackoló lombhullató cserje.

Levélzetét páratlanul szárnyasan összetett levelek alkotják, melyek viszonylag kisméretű, fogazott szélű levelekből állnak. Hajtásait serteszőrök és vékony tövisek borítják. Hófehér virágaiban április végén, valamint májusban gyönyörködhetünk. Mutatós, sötétlilás árnyalatú csipkebogyói őszre érnek be.

A jajrózsa viszonylag egyszerűen nevelhető rózsafaj mely napos, világos helyen, tápanyagban gazdag, humuszos talajba ültetve fejlődik a legszebben. Jól alkalmazkodik más talajokhoz is, valamint tolerál némi árnyékot is, de ilyen fekvésben kevésbé lesz intenzív a virágzása.

Ha szeretnénk szép, kompakt formát elérni, akkor közvetlenül a virágzás után érdemes évente enyhén visszametszeni. Ha megújítanánk a növényt, 1-2 idősebb, kevésbé termékeny hajtást vágjunk vissza, valamint ritkítsuk kicsit a növényt. A ritkítással biztosítható a jó légáramlás, ami segít a gombás betegségek megelőzésében.

Betegségek közül a levélfoltosodás, levélrozsda és lisztharmat, míg a kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák károsíthatják. Szaporítani a sarjak leválasztásával lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Svdmolen

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék