Jacobinia carnea

A jakobinia (Jacobinia) bemutatása, gondozása

Jacobinia carnea

Jacobinia carnea / Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

A jakobinia (Jacobinia) a medvekörömfélék családjába tartozó, Brazíliában őshonos növénynemzetség. A számos jakobinia faj közül a kertészetek kínálatában a Jacobinia carnea és a Jacobinia pauciflora tűnik fel leggyakrabban.

A Jacobinia carnea több év alatt akár 1 méteres magasságot is elérhet. Virágai rózsaszín árnyalatúak, tömött hosszúkás vagy kerek fejecskét alkotnak. Virágzása jellemzően nyáron van.

A Jacobinia pauciflora bokros növekedésű, kb. 30-60 cm-es magasságot elérő örökzöld növény. Virágainak töve vörös, csúcsa narancsszínű. Virágzási ideje általában télen van.

A Jacobinia carnea egész évben világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, télen is legalább 16 fokos helyen érzi jól magát, kedveli a párás környezetet.

Jacobinia pauciflora

Jacobinia pauciflora / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A Jacobinia pauciflora egész évben világos vagy napos elhelyezést igényel. Nyáron akár a szabadba is kivihetjük. Télen hűvös, kb. 15 fokos helyiségben helyezzük el.

Az öntözés során mindkét növény földjét tartsuk mérsékelten nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni a földlabdát, de ne is öntözzük túl őket. Télen kevesebb öntözést igényelnek. Tavasszal és nyáron kéthetente adjunk nekik tápoldatot.

A Jacobinia carnea fiatal hajtásait tavasszal érdemes visszavágni így szépen elágazik a növény. Az elvirágzott virágokat vágjuk le a virágzást követően.

Átültetni tavasszal lehet őket B típusú virágföldbe. Dugványozással szaporíthatók. Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát, melyeknek kedvez a száraz levegő.

A száraz levegő miatt a levélcsúcsok is besodródhatnak. Ha kiszárad a földlabda, akkor levélhullás jelentkezik.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények