jakuzzi

jakuzzi

A jakuzzi egy világszerte ismert fürdőrendszer, ami a hidromasszázs terápián alapul, és manapság már nem csak a hotelek és fürdők kiváltsága. Egyre több családi jakuzzi kap helyet teraszon, kertekben, de akár a családi házakon belül is.

Ez nem csoda, hiszen számos pozitív hatása van az egészségünkre, akár kezelés, akár megelőzés szempontjából, ráadásul kikapcsolódásnak is remek élmény. De mielőtt egy remek jakuzzi boldog tulajdonosa akarunk lenni, hogy otthonunkban is élvezhessük a wellness élményét, érdemes pár dolgot tudni a használatáról.

Aki saját kültéri jakuzziban gondolkodik, jó, ha tudja, hogy mindig alapra kell helyezni, sosem a csupasz talajra vagy fűre. Az alapnak minimum 10 centis betonnak kell lennie 5 centis sóder ággyal. Emellett az is fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol a vízutánpótlásról és a leeresztésről is gondoskodni tudunk.

Az áramellátás is fontos szempont, típustól függően 1 vagy 3 fázisra lesz szükségünk. A beltéri jakuzzik esetén ezek a szempontok általában adottak, a kérdés inkább csak az, hogy be fog-e férni, így amikor választunk ezt is vegyünk figyelembe.

Biztonsági szabályok, amiket be kell tartani, avagy mikor használhatjuk a jakuzzit, és mikor nem?

Gyakran merül fel a kérdés a jakuzzi tulajdonosok körében, hogy mikor szabad használni a jakuzzit, és mikor nem. Természetesen, ha nincs semmi ellenjavaslat, vagy korlátozó tényező, akkor heti három-négy alkalommal is meg lehet mártózni alkalmanként akár egy órát is, sőt napjába többször sem tilos. Persze nem kötelező az egy óra, de minimum fél óra az ajánlott idő. Az évszakok sem kizáró tényezők, a jakuzzit egész évben bátran használhatjuk.

A jakuzzi használata nagyon egészséges és pihentető, ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor mégsem ajánlott a használata. Sokan a kerti partikat is a jakuzziban végződő pancsolással dobnak fel, ugyan nem tilos, de ebben az esetben legyünk nagyon körültekintően, és alkoholos állapotban inkább kerüljük a használatát.

Szintén kerülendő a lázas állapotban történő pancsolás, mert bár a fürdő alapvetően jót tehet, de a jakuzzi hőfoka általában magas, 37 fok körüli, ami nem tenne jót a szervezetünknek. Egyes izom és ízületi betegségek, fájdalmak, illetve immunrendszeri problémák esetében is ellenjavallott a jakuzzi használata.

A jakuzzi használatához a karbantartás is hozzátartozik

Hogy az élménymedencénket hosszú ideig kiélvezhessük, van pár alapszabály, amit érdemes betartani. Mielőtt használnánk, érdemes lezuhanyozni, hogy ne vigyünk be felesleges szennyeződéseket. Emellett kerüljük a napolaj, testápoló, arckrém, illetve egyéb kozmetikum használatát, ha jakuzzizni készülünk. Természetesen ettől függetlenül bizonyos időközönként tisztítani és karbantartani kell.

A szűrőt 1-2 hetente érdemes tisztítani, a teljes vízmennyiség tisztítását pedig félévente-évente érdemes elvégezni, attól függően, hogy milyen gyakran használjuk a jakuzzit, és persze, hogy milyen gyakran foglalkozunk a vízkezeléssel.

A gépészeti részeket, csöveket és burkolatokat egy-két évente érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen gond vagy sérülés. Lehetőleg olyan cégtől vásároljunk, ahol lehetőség van karbantartási szolgáltatást kérni, ha nem akarjuk mi magunk elvégezni komolyabb munkálatokat.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert