japán aranykrizantém

A japán aranykrizantém (Ajania pacifica) bemutatása, gondozása

japán aranykrizantém

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

A japán aranykrizantém (Ajania pacifica; Chrysanthemum pacificum) alacsony, vagy közepes termetű évelő növény, mely Honsú szigetéről származik. Látványos levélzetével, valamint virágaival egyaránt dísze lehet kertünknek.

Sűrű, tömött bokrot alkotó, rizómákkal terjedő növény, mely a virágágyások alacsonyabb növényeként, sziklakerti növényként, vagy konténerbe ültetve is megállja a helyét. Levélzetét sötétzöld színű, csipkézett, fehér szegélyű levelek alkotják. A levelei fölött nyílnak gombszerű sárga virágai, melyek ősszel pompáznak.

A japán aranykrizantém napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. A gyengébb minőségű, kavicsos talajokat is tolerálja, a pangó vizet viszont kimondottan rosszul tűri.

Bár fényigényes növény, a délelőtti napfényt jobban szereti, mint az erős délutáni napsugarat. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, főként konténerbe ültetve figyeljünk oda a rendszeres öntözésre a nyári, meleg és száraz időszakban.

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny növény. A téli fagyok tehetnek benne némi kárt, a fagy által károsított hajtásokat, tavasszal vágjuk vissza. Szaporítani tőosztással lehet ősszel vagy tavasszal.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők