japán banán

A japán banán (Musa basjoo) bemutatása, gondozása

japán banán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Manfred Werner – Tsui

A japán banán vagy fagyálló banán (Musa basjoo) gyors növekedésű, főként nagyméretű leveleivel díszítő egzotikus külsejű évelő növény. Szabadba kiültetve, valamint konténerben is nevelhetjük.

Áltörzzsel rendelkező növény, melyet a levélnyél hüvelyek hoznak létre. Krém-sárga virágai, melyekből később kicsi, zöldes színű termések fejlődnek, az áltörzs végén nyílnak. Az áltörzs elpusztulása után a gyöktörzsből fejlődnek ki új hajtásai.

Levelei élénkzöld színűek, nagyméretűek, lapát alakúak, igazán érdekes külsőt kölcsönözve ennek a növénynek, illetve a kertnek.

A japán banán napos, déli fekvésű, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, rendszeres öntözés mellett.

A kiültetett növények tövét takarással érdemes óvni az erősebb téli fagyoktól. A konténerben nevelt példányokat világos, hűvös helyen teleltethetjük át, a teleltetés alatt kevesebb öntözést igényel, mint egyébként.

Kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák, míg betegségek közül a mozaikvírus károsíthatja. Szaporítani a sarjhajtások leválasztásával lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Manfred Werner – Tsui

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők