japán díszmeggy

A japán díszmeggy (Prunus glandulosa) bemutatása, gondozása

japán díszmeggy

Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A japán díszmeggy (Prunus glandulosa) kb. 1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melynek eredeti hazája Japán és Kína. Telt vagy szimpla, tavasszal nyíló virágaival látványos színfoltja lehet kertünknek, de akár konténerben is nevelhetjük.

A kertészetek jellemzően teltvirágú változatát forgalmazzák. A feltörő hajtásokon nyíló fehér vagy rózsaszín virágok áprilistól díszítenek. Levélzetét a virágzás után kihajtó hosszúkás, fűrészes szélű, világoszöld levelek alkotják.

A szilvarózsa és japán törpemeggy néven is ismert növény, napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatalabb példányokat célszerű öntözni.

Jó várostűrő növény, azonban betegségek és kártevők is szép számmal károsíthatják. Betegségek közül a lisztharmat, hajtáselhalás, tűzelhalás, kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák valamint a lepkék okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Metszeni évente szükséges, melyet közvetlenül a virágzás után végezhetünk el. Sarjhajtásait bármikor eltávolíthatjuk.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék