japánbirs

Ebben a bejegyzésben 3 japánbirs (Chaenomeles) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Japánbirs (Chaenomeles japonica) bemutatása, gondozása

A japánbirs (Chaenomeles japonica) kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, melyet szinte áthatolhatatlan, sűrű ágrendszer alkot.

japánbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Alexander Dunkel

Fehér, barackszínű, rózsaszín vagy piros virágai a lombozatot megelőzően borítják díszbe a növényt. Az említett lombozatot, kerekded, kissé hosszúkás, nem túl nagyméretű üde zöld levelek alkotják.

Később sárga színű, kicsi almára hasonlító termést is hoz, melyek a levelek lehullása után is ékesítik a növényt. Szépsége és kis mérete miatt, előkertek ideális növénye, és szoliterként sem hibázhatunk vele.

A japánbirs nagyon hálás, egyszerűen gondozható ellenálló növény. Betegségek és kártevők megjelenése egyáltalán nem jellemző. Ültetési helyéül, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem igazán kényes, bár főként a semleges, vagy enyhén savas kémhatású, jó vízgazdálkodású talajtípusokat szereti. Ha metszeni szeretnénk, azt a virágzás utánra időzítsük.

Szaporítására a gyökérsarjak, gyökérdugványok egyaránt alkalmasak, valamint tőosztással is próbálkozhatunk.

2. Bíbor japánbirs (Chaenomeles x superba) bemutatása, gondozása

bíbor japánbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kew on Flickr / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A bíbor japánbirs (Chaenomeles x superba) kb. 1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely szoliterként, vagy más tavasszal virágzó cserjék társaságában egyaránt kertünk dísze lehet.

Dús, bokros habitusú, kissé széles cserje, melynek piros, rózsaszín vagy fehér színben játszó virágai kora tavasszal nyílnak. Az élénk színű virágokat szépen kiemelik a növény kerekded, világoszöld árnyalatú levelei. Sárga termései, melyek a birsalmára emlékeztetnek őszre érnek be.

A bíbor japánbirs egyszerűen nevelhető, nem túl igényes cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. A jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, a nagyon lúgos talajokat leszámítva szinte bármilyen földbe ültethető.

Alakító metszésére a virágzást követően lehet sort keríteni. Kártevőkre nem kimondottan érzékeny, betegségek közül időnként megtámadja a tűzelhalás, lúgos talajba ültetve pedig klorózis jelentkezik. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Pompás japánbirs (Chaenomeles speciosa) bemutatása, gondozása

pompás japánbirs

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

A pompás japánbirs (Chaenomeles speciosa) kb. 2-3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely szoliterként, vagy nyíratlan sövényként egyaránt kertünk dísze lehet.

Bokros habitusú, kerekded formájú, tüskés ágrendszerű cserje, melynek barackszínű, narancsvörös, rózsaszín vagy fehér színben játszó virágai kora tavasszal nyílnak.

Az élénk színű virágokat szépen kiemelik a növény tojásdad formájú, finoman fogazott, világoszöld árnyalatú levelei. Sárga termései, melyek a birsalmára emlékeztetnek őszre érnek be és a lombhullás után is díszítik a növényt.

A pompás japánbirs egyszerűen nevelhető, nem túl igényes cserje, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. A jó vízáteresztő képességű, üde talajokat kedveli, a nagyon lúgos talajokat leszámítva szinte bármilyen földbe ültethető.

Az első néhány évben viszonylag lassan növekvő növény, melynek idősebb példányai jó szárazságtőrű képességűek, fiatalon célszerű öntözni.

Alakító metszésére a virágzást követően lehet sort keríteni. Kártevőkre és betegségek is megtámadják időnként. Betegségek közül a tűzelhalás okozhat problémát, lúgos talajba ültetve pedig klorózis jelentkezik.

Szaporítani dugványozással, vagy a sarjhajtások leválasztásával lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Alexander Dunkel; Flickr / Szerző: Kew on Flickr / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék