téli jázmin

Bejegyzésünkben 5 jázmin (Jasminum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Téli jázmin (Jasminum nudiflorum) bemutatása, gondozása

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Észak-Kínában őshonos, alacsony termetű, csüngő ágrendszerű, kúszó növekedésű cserje, melyet támaszték segítségével, kb. egy ember magasságáig futtathatunk fel.

téli jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0

Értékes dísznövény, mivel még lombfakadás előtt, korán február végén, tavasz elején hozza sárga virágait, melyek elborítják ágrendszerét. Levélzetét apró, hosszúkás, világoszöld levelek alkotják. Alkalmas alacsony sövény kialakítására, valamint rézsűk beültetésére is.

A téli jázmin, egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Ültetési helyéül napos, világos, valamint félárnyékos ültetési helyet is választhatunk. Talajokkal szemben nem túl igényes, vagy válogatós, egyedül az kiemelten fontos, hogy jó vízáteresztő legyen ültető közege.

Nyáron, a hosszabb szárazabb időszakokban öntözni kell. A téli fagyoknak, valamint a kártevőknek és betegségeknek is ellenáll. Szaporítására a félfás és fás dugványok a legalkalmasabbak.

2. Törpe jázmin (Jasminum humile) bemutatása, gondozása

jasminum humile

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Derek Harper

A törpe jázmin (Jasminum humile) kb. 2 méteres magasságot elérő gömbölyű bokorrá fejlődő cserje. Védett helyre ültetve, sötétzöld levelekből álló levélzete, zöld színben díszít egész télen át, hidegebb teleken azonban lombja lefagyhat.

Dús lombozata mellett, a nyár első felében nyíló illatos, sárga virágaival is kertünk dísze lehet. Ültetési helyéül a kert egy napos, világos vagy félárnyékos, védett szeglete a legmegfelelőbb.

Sokféle talajtípust tolerál, de legszebben jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik.

3. Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) bemutatása, gondozása

sokvirágú jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) kúszó növekedésű örökzöld növény, mely Délkelet-Kína területén őshonos, hazánkban kedvelt szobanövény.

Eredeti élőhelyén 4-6méteres magasságig is kúszhat, cserépben, dézsában tartva ennél kisebbre növekedik.

A virágzás után elvégzett metszéssel jól alakítható, valamint támasztékra is felfuttatható növény, mely illatos, hófehér virágokkal hálálja meg a törődést. Csillag alakú apró virágaival, valamint mélyzöld leveleivel igazán remek látvány.

A sokvirágú jázmin fényigényes növény, mely a tűző napot nem szereti, olyan helyet válasszunk tehát számára, ami világos, vagy félárnyékos, nem túl sötét, de a nap sem perzseli.

Az alacsonyabb, illetve a mérsékelten meleg hőmérsékletet kedveli, télen a teleltetés alatt (a fagyok elmúltától, az első őszi fagyokig, bátran tarthatjuk szabadban tűző naptól védett helyen) 7-16fok közötti világos, hűvös helyen tartsuk.

Kedveli, ha földje nedves, ezért rendszeres öntözést igényel, télen valamivel kevesebb öntözésre van szüksége. Szereti a párás környezetet, ezt a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatjuk.

A párásítás segít megelőzni a levelek lehullását, valamint a takácsatkák megjelenését is. Más kártevők általában nem veszélyeztetik, bár ritkán megtámadhatják a pajzs és levéltetvek. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

4. Arab jázmin (Jasminum sambac) bemutatása, gondozása

arab jázmin

Kép forrása: Pixabay.com

Az arab jázmin, indonéz jázmin (Jasminum sambac) Dél és Délkelet-Ázsia szubtrópusi vidékeiről származó örökzöld cserje, melynek bokros növekedésű és kúszó változatai is ismertek. Fagyérzékeny cserje, ezért Magyarországon teleltetni kell.

A növény levélzetét ovális, csúcsban végződő, átellenesen álló fényes felületű levelek alkotják. Kellemes illatot árasztó fehér virágai a tél kivételével szinte éven át díszítenek eredeti élőhelyén, hazánkban jellemzően a nyár folyamán gyönyörködhetünk bennük. A virágok érdekessége, hogy a késő délutáni órákban nyílnak ki, reggelre becsukódnak.

Az arab jázmin, napos, világos esetleg félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. A teleltetés után, a fagyveszély elmúltával a szabadban is tartható, egy napos terasz vagy balkon remek hely számára.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözést rosszul tolerálja. Télen a lakásban teleltethetjük át, ilyenkor kevesebb vizet igényel. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

5. Kínai jázmin (Jasminum mesnyi) bemutatása, gondozása

kínai jázmin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Uliako Auzo Elkartea

A kínai jázmin (Jasminum mesnyi) kb. 2-2,5 méter széles és magas félörökzöld cserje, mely Kínából származik. Levélzetét fényes, keskeny, csúcsban végződő levelek alkotják. Sárga virágai jellemzően áprilisban nyílnak.

Külseje hasonlít a hazánkban is népszerű és teljesen télálló téli jázminéra, azonban fontos megemlíteni, hogy a kínai jázmin nem teljesen télálló. Konténerbe ültetve, világos, fagymentes helyen átteleltethető.

A kínai jázmin, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Tolerálja a gyengébb minőségű kavicsos talajokat, valamint a szárazságot is. Metszés hiányában kissé rendezetlen, kusza képet mutat, metszeni a virágzást követően lehet.

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők közül időnként a levéltetvek és a pajzstetvek károsítják. Szaporítani bujtással és dugványozással is lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Derek Harper; Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Uliako Auzo Elkartea

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények