közönséges jezsámen

Bejegyzésünkben 3 jezsámen (Philadelphus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) bemutatása, gondozása

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) kb. 3méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely a Kaukázustól Olaszországig elterjedt. Látványos és illatos virágai miatt mindenképpen érdemes neki, helyet szorítanunk kertünkben.

közönséges jezsámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aurora Puentes Graña

Fehér virágai a nyár első felében nyílnak. Levélzetét sötétzöld, lándzsa alakú levelek alkotják. A kertészetek teltvirágú fajtáját is forgalmazzák, amely hasonló gondozást igényel.

Jól mutat lazább, kötetlen sövényként, más cserjék társaságában csoportba ültetve, valamint alkalmas térhatárolásra is.

A közönséges jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, félárnyékos, világos és napos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli.

Vízigénye átlagos, tartósan száraz, meleg időszakokban öntözni kell. Ha szeretnénk visszametszeni, azt a virágzás utánra időzítsük. Külön metszést nem igényel, elég levágni az elöregedett hajtásokat. Szaporítani dugványozással lehet.

2. Teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) bemutatása, gondozása

teltvirágú jezsámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

A teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) kb. 2-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, melyet sövényként, térelválasztóként és szoliterként egyaránt ültethetünk.

A növény fő díszét hófehér vagy krém fehér, illatos virágai adják, melyek tavasz végén, valamint nyár elején pompáznak, nagy tömegben nyílnak.

A teltvirágú jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a levélrozsa, levélfoltosodás és a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell. Megyeri Szabolcs videójából megtudhatod, hogyan kell a teltvirágú jezsámen sövényt metszeni:

3. Molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) bemutatása, gondozása

molyhoslevelű jezsámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

A molyhoslevelű jezsámen vagy széleslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) kb. 2-3méteres magasságot és szélességet elérő, felálló ágrendszerű lombhullató cserje, mely az USA délkeleti területeiről származik.

Levélzetét alsó felükön molyhosan szőrözött, kihegyezett végű, fogazott szélű levelek alkotják, melyek keresztben átellenesen fejlődnek. Fehér virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nagy tömegben nyílnak.

A molyhoslevelű jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető.

A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik. Tápanyagban kimondottan szegény talajba azért ne ültessük.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növényeket elég a tartósan száraz időszakokban öntözni. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell.  Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Aurora Puentes Graña; Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes; Flickr / Szerző: Jean-Pierre Dalbéra / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék