tatár juhar

A juhar (Acer) bemutatása

A juhar (Acer) nemzetségbe megközelítőleg 200 faj tartozik, ezek többnyire kistermetű fák és cserjék. Jellemzően az északi féltekén gyakoriak, számos juhar faj a Kárpát-medencében is is őshonos.

Cikkünkben 9 juhar (Acer) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Mezei juhar (Acer campestre) bemutatása, gondozása

A mezei juhar (Acer campestre) kb. 10-15méteres magasságot elérő gömbös koronájú lombhullató fa, mely csak ritkábban növekszik ennél nagyobbja. Jó adottságokkal rendelkezik, sorfaként és sövényként is megállja a helyét.

mezei juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rosenzweig

Lombozatát 3 vagy 5 karéjú levelek alkotják, melyek ősszel sárga színben játszanak. Sárgászöld színű virágai április végén, május elején nyílnak.

A mezei juhar könnyen nevelhető ellenálló növény, jól viseli a szárazságot is, valamint a városi klímát, szennyezett levegőt is. Ültetési helyéül napos, félárnyékos, vagy akár árnyékos helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik. Ha sövényt szeretnénk belőle nevelni, akkor kb. 30-50cm-es tőtávolságra ültessük egymástól a töveket.

2. Korai juhar (Acer platanoides) bemutatása, gondozása

korai juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: MONGO

A korai juhar (Acer platanoides) kb. 25méteres maximális magasságot elérő, Európa szerte őshonos lombhullató fa, mely lombozatával, tavaszi virágaival, valamint lilás színű terméseivel igazán pompás látványt nyújt.

Dús lombozatát világoszöld ötkaréjú levelek alkotják, melyek ősszel sárga és narancssárga színben játszanak. Citromsárga virágait a tavasz közepén, második felében csodálhatjuk meg. Adottságai miatt főként szoliterként érdemes ültetni, így érvényesülhet leginkább szépsége.

A korai juhar viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, amely a városok szennyezett levegőjét is elviseli. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet keressünk.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, meszes kerti talajokat kedveli. Vízigénye közepes, meleg és száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntözni. Szaporítani magról, valamint oltással lehet.

3. Japán juhar (Acer palmatum) bemutatása, gondozása

japán juhar

Kép forrása: Pixabay.com

A japán juhar, ujjas juhar (Acer palmatum) kb. 4méteres magasságot elérő Ázsiából származó kistermetű lombhullató fa, mely szép félgömbszerű, vagy szabálytalan koronájával, valamint színpompás levélzetével díszít.

Levélzetét a fajtától függően, zöld, sárga, vagy lila színű karéjos, szeldelt levelek alkotják, melyek a különböző évszakokban, más-más színben játszanak. Jól mutat kisebb kertekben, előkertekben, ázsiai stílusú japánkertekben, valamint bonsai nevelésére is alkalmas.

A japán juhar gondozása odafigyelést igényel, mivel főleg a kissé nedves és párás, nem tűző napos környezetet kedveli. Ültetési helyéül, világos, vagy félárnyékos helyet keressünk.

A talajok közül, főként a savas kémhatású, homokos illetve agyagos talajokat szereti, meszes talajba ne ültessük. Víz és páraigényét mérsékelt öntözéssel elégíthetjük ki. Az erősebb fagyoktól, érdemes takarással védeni.

4. Tatár juhar (Acer tataricum) bemutatása, gondozása

tatár juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Le.Loup.Gris

A tatár juhar (Acer tataricum) Nyugat-Ázsia, valamint Délkelet-Európa erdeiben, így hazánkban is gyakori lombhullató fa, vagy többtörzsű cserje. Kb. 6-8 méteres maximális magasságot ér el, koronája kerekded formájú.

Levélzetét tojásdad alakú, fűrészes szélű levelek alkotják, melyek fiatalon még valamelyest karéjosak. Zöldes-fehér színű bugavirágai májusban nyílnak.

Őszre fejlődnek ki ikerlependék termései melyek vöröses árnyalatúra színeződnek. Őszi lombszíne jellemzően sárga, vagy vörös.

A tatár juhar napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát, azonban őszi lombszíne igazán, napos fekvésben lesz intenzív. Legjobban a jó vízáteresztő, kissé nyirkos talajokat kedveli, de jól alkalmazkodik az ettől eltérő körülményekhez is.

Betegségek közül időnként a verticilliumos hervadás és a levélfoltosodás támadhatja meg. Szaporítani magról lehet.

5. Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) bemutatása, gondozása

hegyi juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

A hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) kb. 15-20méteres magasságot, ritkábban ennél nagyobb termetet elérő, rendkívül mutatós és népszerű lombhullató fa. Jó adottságokkal rendelkezik elviseli idősebb korban a szárazságot, valamint a városi klímát is.

Sűrű lombozatát, fényes felületű, sötétzöld, tenyeresen összetett levelek alkotják, melyek ősszel sárga színben játszanak. Sárgászöld színű virágai a tavasz vége felé nyílnak, ezután fejlődnek ki termései. Méretbeli adottságai miatt inkább parkokba és nagyobb kertekbe érdemes ültetni.

A hegyi juhar napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, egyedül teljes árnyékba ne ültessük. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedüli szempont, hogy jó vízelvezető legyen az ültető közeg.

A fiatalabb növényeket rendszeresen kell öntözni, az idősebbek már jól tűrik az átmeneti szárazságot. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. A kertészeti fajták szaporítása oltással történik.

6. Gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’) bemutatása, gondozása

gömbjuhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aha

A gömb juhar (Acer platanoides ‘Globosum’) szabályos gömbkoronát nevelő, kb. 5-8 méteres magasságot elérő lombhullató fa, mely szabályos koronájával, tömött lombozatával díszít elsősorban. 

Levélzetét karéjos, zöld levelek alkotják. Tavasszal fehér virágokat is hoz. Mérete és gömbölyű, később lapított gömb alakú koronája miatt, alkalmas vezetékek alá való ültetésre, szűk utcák fásítására és kisebb kertekbe is. Koronája kifejlett korában kb. 3-4 méter átmérőjű.

A gömbjuhar jó várostűrő, átlagos igényű fa, mely napos, világos esetleg félárnyékos helyre is ültethető.

A talajjal szemben sincsenek különleges igényei, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve is jól fejlődik, az üde, lazább szerkezetű talajokat kimondottan kedveli.

Nyáron, meleg és hosszabb ideig csapadékmentes időszakokban érdemes mérsékelten öntözni. Kártevők és betegségek viszonylag ritkán károsítják, de a verticilliumos hervadás akár el is pusztíthatja.

7. Tarkalevelű zöld juhar (Acer negundo ‘Flamingo’) bemutatása, gondozása

tarkalevelű zöld juhar

Kép forrása: Flickr / Szerző: Daniel Arrhakis / Licence: CC BY-NC 2.0

A tarkalevelű zöld juhar (Acer negundo ‘Flamingo’) a zöld juhar egyik leggyakrabban forgalmazott változata, különleges levélzetével díszítő lombhullató fa. A növény levélzetét páratlanul szárnyalt, keresztben átellenes levelek alkotják.

A levelek színe fehér és zöld, fiatal korukban rózsaszínes árnyalatúak, ősszel sárgára színeződnek. Tavaszi virágzása nem túl látványos. Később kifejlődő ikerlependék termései krémfehérek.

A tarkalevelű zöld juhar napos, világos vagy félárnyékos helyen, üde, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Fája nem túl erős ezért a hó, valamint az erős szél kárt tehet benne. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg és elhalt hajtásokat eltávolítani.

Betegségek közül a verticilliumos hervadás, kártevők közül a levéltetvek és pajzstetvek károsíthatják, bár nem kimondottan kényes növény. Szaporítani oltással és magról lehet.

8. Barna kérgű juhar (Acer griseum) bemutatása, gondozása

barna kérgű juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT

A barna kérgű juhar (Acer griseum) kb. 5-8méteres magasságot elérő rendkívül mutatós lombhullató fa, mely különlegesen szép, hámló barna kérgével, valamint színpompás lombozatával díszít.

Levélzetét három karéjos, kihajtáskor sárga, később zöld, ősszel pedig piros színű levelek alkotják. Szépsége leginkább szoliterként ültetve érvényesül. A barna kérgű juhar nem túl különleges igényű fa, egyedül talán tápanyag igénye jelentős.

Legjobban, a tápanyagban dús, humuszos, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos ültetési helyet is választhatunk. Vízigénye átlagos, nagyobb szárazságok, tartósan csapadékmentes időszakok idején meghálálja a mérsékelt öntözést.

9. Tűzvörös juhar (Acer ginnala) bemutatása, gondozása

tűzvörös juhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ian Kirk

A tűzvörös juhar (Acer ginnala) kb. 6 méteres maximális magasságot elérő kistermetű fa, vagy nagytermetű cserje, mely Ázsia keleti területein őshonos, a Magyarországon is honos tatár juhar (Acer tataricum) alfaja.

Fő díszét őszi vörös lombszíne adja. Levélzetét háromkaréjú, fűrészes szélű levelek alkotják. A tavasz második felében nyílnak krém fehér virágai, melyek csak csekély díszítőértékkel bírnak. Ikerlependék termései rózsaszínes árnyalatúak, a virágoknál látványosabb díszei a növénynek.

A tűzvörös juhar napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, de az őszi lombszíne napos helyen lesz a legintenzívebb. Talajok közül a jó vízáteresztő, nyirkos, mészben szegény talajt kedveli leginkább.

Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül a levélfoltosodás és a verticilliumos hervadás okozhat problémát. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: MONGO; Wikipédia / Szerző: Rosenzweig; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Le.Loup.Gris; Wikipédia / Szerző: Franz Xaver; Wikipédia / Szerző: Aha; Flickr / Szerző: Daniel Arrhakis / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT; Wikipédia / Szerző: Ian Kirk

Forrás: Wikipédia – Juhar

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék