jünnani tölcsérgyökér

A jünnani tölcsérgyökér (Incarvillea delavayi) bemutatása, gondozása

jünnani tölcsérgyökér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: FredrikLähnn

A jünnani tölcsérgyökér (Incarvillea delavayi) közepes termetű, évelő növény, Dél-Kínában őshonos. Bár nem rokona a gloxíniának, gyakran szabadföldi gloxínia névvel is illetik, jünnani inkarvillea néven is ismert.

Jól mutat a kert árnyékosabb, fák alatti területeire ültetve, de nevelhetjük sziklakertben, vagy akár cserépbe ültetve is.

Levélzetét páfrányra emlékeztető, szárnyasan összetett, fényes felületű levelek alkotják. Rózsaszín vagy fehér színű, csupros, tölcséres virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak.

A jünnani tölcsérgyökér félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Igényel némi napfényt, azonban a délutáni erős napsugarakat nem bírja.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, szereti, ha földje nyirkos, téli pihenőidőszakában nem igényel öntözést, ilyenkor a túlzott nedvesség, a pangó víz árthat a növénynek.

A téli fagyoktól érdemes takarással óvni. Virágzását sikeresen meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan eltávolítjuk elhervadt virágait.

Túlságosan kötött talajba ültetve gyökérrothadás jelentkezhet, kártevők közül a meztelencsigák és a levéltetvek károsíthatják. Szaporítani magról lehet, esetleg tőosztással.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: FredrikLähnn

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők