kajszibarack
kajszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack (Prunus armeniaca) a távol-keletről származó gyümölcsfa, mely rokonságban áll a szilvával, őszibarackkal és a mandulával is. Magyarországon régóta kedvelt és termesztett gyümölcs.

Számos hagyományos magyar fajta van, melyek világszerte elismertek, a teljesség igénye nélkül néhány fajta: Gönczi magyar, Ceglédi óriás, Pannónia kajszi.

A kajszi nyáron beérő ízletes gyümölcse vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, diétázók is bátran fogyaszthatják, mivel víztartalma magas, kalória tartalma viszont alacsony.

kajszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

A sárgabarack frissen leszedve is ízletes csemege, azonban ennél jóval sokrétűbb a felhasználása. Szolgálhat sütemények, torták, gyümölcssaláták alapanyagául. Készülhet belőle, ivólé és pálinka, sőt még aszalásra is alkalmas.

A kertészetek kínálatában különböző érési idejű fajtákat találhatunk, sőt, ha nincs kertünk, de egy nagyobb teraszunk, balkonunk van, akár ott is termeszthetünk kajszit, ha törpe kajszibarack facsemetét választunk. Utóbbi kb. 2 méter magas mini gyümölcsfává fejlődik.

Ha szeretnénk kajszit termeszteni a kertben, akkor elsőként érdemes megismerkednünk a kajszi igényeivel és gondozásával.

A kajszibarack igényei, gondozása

kajszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

A kajszi fény és melegigényes fa, ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk. A kajszival kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a tél végi átmeneti enyhébb időjárást követő lehűlések, károsíthatják a rügyeket és a virágokat.

A téli lehűlésre kimondottan érzékeny fajták fagymentes területre valók, a kései virágzású fajták ellenállóbbak.

A kajszibarack a Magyarországon termesztett gyümölcsfák közül az egyik legjobb szárazságtűrő képességű faj, ugyanakkor, az öntözést bőséges és nagyon jó minőségű terméssel hálálja meg.

Talajok közül legjobban a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű talajokat kedveli. A gazdag termés érdekében a kajszi gondozása során nem szabad megfeledkezni a tápanyagok pótlásáról sem.

A kajszi nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a kajszibarack ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a sárgabarack metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Kajszi metszése – Részletes útmutató

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett kajszibaracknak, lássuk, az ültetés menetét.

A kajszibarack ültetése

kajszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Kajszibarackot konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres kajszit a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű kajszi ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű kajszibarackot lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres sárgabarack ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű kajszibarack gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, figyeljünk rá, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. A gyökérzóna ilyen módon történő kezelésével, növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét. Konténeres kajszi esetében erre nincs szükség.

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, a kajszibarack igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének.

kajszibarack

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jeff / Licence: CC BY-SA 2.0

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel tápanyagban gazdag földkeverékkel. Ha attól tartunk, hogy a földkeverék esetleg gombás betegséget hordozhat, használjunk gombaölő szert, így megelőzve, hogy egy esetleges gombás betegség visszavesse a fa növekedését.

A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási hely, mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk a kajszi facsemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Jeff / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Wikipédia – Kajszibarack; Megyeri Szabolcs Kertészete; Molnár Faiskola; Édenkert – Miért érdemes várnunk a kajszi metszésével pirosbimbós állapotig?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert