csokoládé

Ki ne hallotta volna már, hogy a kakaó jótékonyan hat a szervezetünkre? Na jó, nem a gyerekeknek szánt, cukros változat, hanem az igazi, kakaóbabból kivont tömény kakaó. De vajon miként hat ránk, ha kicsit odafigyelünk a fogyasztására?

Egy kis történelem

Dél-Amerikában az elsők között az inkák készítettek főzetet a kakaóbabból, és hamar rájöttek annak élénkítő hatására. Cortez sem vélekedett másképp, hiszen a katonái számára igen jó állóképességet biztosított, nem beszélve a kitartásról és a töretlen lendületről.

Ez nem véletlen, mivel a fermentált kakaóbab igen jótékonyan hat az egész emberi testre, de ehhez az igazi, cukrozatlan és tömény csokoládé szükséges. 

Hatásai

Nem meglepő módon a cukorbetegség az egyik vezető betegség világszerte, ami sújtja az embereket, de ez pont az a betegség, aminek bizonyos válfajának a kialakulásáért igencsak nagy az egyén felelőssége.

Bár gyógyszerkutatások százai léteznek, de a kakaó olyannyira jó hatással van a szervezetre, hogy szabályozza a szénhidrátok felszívódását, javítja az inzulinérzékenységet, óvja a hasnyálmirigy béta sejtjeit, növeli az inzulin termelését. Sőt emellett képes arra is, hogy gátolja a zsírszövetek gyarapodását. 

A flavonoid vegyületek, amiket tartalmaz, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az érrendszer igazán jól regenerálódjon és az érfalak normalizálódjanak. Sőt a veseproblémák kezelése is hatékonyan zajlik vele. 

Idősebb korosztály számára is ajánlott, mivel a demencia késleltetésében is az élen jár, nem is beszélve arról, hogy az emlékezettel együtt a problémamegoldó képesség is jelentős javulást mutat. 

Ha fájdalom, akkor kakaó. Igazi fájdalomcsillapítóként funkcionál, főleg, ha érbetegségről van szó. Emellett hatékonyan csökkenti a stresszt és az abból fakadó negatív hatásokat. Az endorfinhoz hasonlóan növeli az örömérzetet és csökkenti a félelmet.

A kakaót mondhatjuk legális nyugtatónak is, hiszen azáltal, hogy a stresszt csökkenti, így segíti a nyugalom megőrzését. A benne lévő anandamin pedig számos kutatás alapján csökkenti az emlőrák kialakulásának a kockázatát. 

A kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen egy egészséges és jó baktériumokban gazdag bélflóra. A kakaó ehhez is hozzájárul, így segítve azt, hogy a mindennapokban tökéletesen helytálljunk és az egészségünk a csúcson mozogjon. Mivel a hatására visszaszorulnak a rossz baktériumok, így mivel azok nem kapnak teret, hamar kiürülnek a szervezetből. 

Végül pedig nem mehetünk el szó nélkül az aktualitása mellett sem, hiszen hatékony immunerősítő. Gátolja a vírusok és baktériumok szervezetbe jutását és ott történő szaporodását, és emellett az immunrendszer védelmi mechanizmusait is segíti.

Leghatékonyabban feldolgozatlan kakaóbabtöretként lehetne fogyasztani, mivel sajnos a feldolgozás során sokat veszít jótékony hatásaiból. 

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom