kakukk

A kakukk felkerült az ötvenkét legveszélyeztetettebb brit madárfajt felsoroló Vörös Könyv listájára, amely már a szigetország madarainak huszonegy százalékát tartalmazza. Olyan társakhoz csatlakozott, mint a bíbic, a sárga billegető, a házi veréb vagy a seregély.

A 2009-es listát csütörtökön adta ki a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) számos más szervezettel együttműködve. A legutóbbi felmérés 2002-ben készült, a lista azóta öt százalékkal bővült – tudósított a BBC hírportál (www.bbc.co.uk).

Mark Avery, az RSPB természetvédelmi igazgatója botrányosnak nevezte, hogy egyre több jellemző és elterjedt madár kerül fel a listára. „Százhúsz éve, amikor az RSBP megalakult, kevesen aggódtak volna a kakukkért, a bíbicért, a seregélyért vagy a házi verébért. Most e fajok megőrzése az egyik legfontosabb feladatunk. A legmegdöbbentőbb a nyári vendégek számának drasztikus csökkenése” – mondta.

A kakukk állománya például harminchét százalékkal csökkent az utóbbi tizenöt évben. Veszélyeztetett nyári vendég például a sisegő füzike és az erdei pityer. A listán történt említésük rávilágít arra, hogy számos Európában fészkelő, Afrikában telelő hosszú távú vonuló madár bajban van.

Három tengeri madár most először került fel a listára. A baleári vészmadár – az albatrosz kisebb rokona – minden ősszel elrepül a brit szigetekre a Földközi-tenger melléki fészkelőhelyéről. Az RSPB szerint nagyobb veszélyben van, mint az óriáspanda: a legritkább állományú madárfaj, amely rendszeresen előfordul Nagy-Britanniában.

A brit szigetek északi partjain kialakult komor helyzetre hívja fel a figyelmet az ékfarkú halfarkas veszélyeztetettsége is. A harmadik érintett tengeri faj pedig nem más, mint a közönséges ezüstsirály.

Hat faj azonban lekerült a 2002-es listáról. Az ugartyúk, az erdei pacsirta, a fürj, a skót keresztcsőrű, a süvöltő és a nádi sármány állománya vagy élőhelye magához tért az utóbbi évek alatt.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Természetvédelem