kerti kakukkfű

Ebben a bejegyzésben 3 kakukkfű (Thymus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) bemutatása, gondozása

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) közepes termetű örökzöld félcserje, mely a Földközi-tenger vidékén és Európa déli területein gyakori. Fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt kiváló, a francia és az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere.

kerti kakukkfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Espirat

Jól illik a különféle húsételekhez és levesekhez is. Szabadföldbe ültetve, valamint balkonládában is jól mutat köszönhetően nyáron nyíló lilás-fehér, vagy rózsaszín virágainak.

A kerti kakukkfű meleg és fényigényes növény, az erősebb téli fagyok kárt tehetnek benne. Jól viseli a szárazságot is, rendszeres öntözést, csak az ültetés után igényel.

Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet válasszunk. A talaj típusára nem különösebben kényes, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talajban növekszik legszebben.

Betakarítani a virágzás elején érdemes, így van ideje a növénynek megerősödni, mire beköszöntenek a fagyok. Kb. 5 évente érdemes más helyet keresni számára a kertben. Szaporítására alkalmas a dugványozás, tőosztás és a magvetés is.

2. Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) bemutatása, gondozása

mezei kakukkfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) alacsony termetű, párnát alkotó évelő gyógynövény és fűszernövény, mely hazánkban is őshonos. Könnyen terjedő, talajtakaró növény, mely alkalmas sziklakertbe való ültetésre is. Északi kakukkfű, vadkakukkfű és keskenylevelű kakukkfű néven is ismert.

Elterülő, fásodó szárait, kicsi, átellenesen álló levelek borítják. Apró virágai, melyek fehértől egészen a sötét rózsaszínig sokféle árnyalatúak lehetnek, a nyár első felében nyílnak. Kiváló méh és pillangócsalogatók.

A mezei kakukkfű meleg, napos helyen, jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben, kimondottan szereti a tápanyagban szegényebb, kavicsos, homokos talajt. Különösebb gondozást nem igényel. Néhány évente érdemes megfiatalítani.

Szaporítani dugványozással, tőosztással és magról is lehet.

3. Citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) bemutatása, gondozása

citromillatú kakukkfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) alacsony termetű gyógy és fűszernövény, mely sárgászöld színű, apró, kerek levelek alkotta levélzetével igazán remek látványt nyújt.

A nyár folyamán lilás, lilásrózsaszín árnyalatú virágokat is hoz. Jól mutat sziklakertben, szegélynövényként, de alkalmas cserépben való tartásra is. Ízesíthetünk vele húsételeket, szószokat és pácokat. Illóolaja kiváló fertőtlenítő és görcsoldó.

A citromillatú kakukkfű egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Fényigényes, ezért ültetési helyéül, vagy cserepének elhelyezéséhez, tűző napos, és világos helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem igazán kényes. Jól viseli a szárazságot, de ha mérsékelten öntözzük, azt meghálálja.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Espirat; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Comments are closed.