kaméleonlevél

A kaméleonlevél (Houttuynia cordata ‘Chameleon’) bemutatása, gondozása

kaméleonlevél

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jamain

A kaméleonlevél (Houttuynia cordata ‘Chameleon’) alacsony termetű, kompakt növekedésű, terjedő tövű évelő növény mely Délkelet-Ázsiában őshonos. A tarka gyíkfarok és kaméleonvirág néven is ismert dísznövény erőteljes terjedése miatt, talajtakaró növényként ültethető, de jó választás a kerti tó partjára is.

Levélzetét szív alakú zöld levelek alkotják, melyet sárga, fehér vagy rózsaszín foltok tesznek különlegesség. Rövid füzérbe rendeződő zöldessárga virágai, melyeket fehér murvalevelek díszítenek kora nyáron nyílnak.

A kaméleonlevél napos, világos vagy félárnyékos helyen, folyamatosan nyirkos talajban fejlődik szépen. Földjét, rendszeres öntözéssel tartsuk nyirkosan.

Amikor helyet választunk számára, vegyük figyelembe, hogy levélszíne igazán szép, napos fekvésben lesz, valamint ha jól érzi magát a helyén, akkor nagyon könnyen terjed és elnyomhat más növényeket.

Kártevők közül időnként a csigák és a meztelencsigák tehetnek benne kárt. Gondozása során célszerű kesztyűt viselni, mivel levele és gyökere is kellemetlen illatot bocsájt ki dörzsölés hatására. Szaporítani tőosztással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jamain

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők