karácsonyi kaktusz
karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

A karácsonyi kaktusz Brazíliában honos, hazánkban rendkívül népszerű szobanövény. Virágait a kissé ingerszegény és szürke, őszi és téli időszakban hozza. Szaporítása nagyon egyszerű, tavasszal szárdugványok segítségével szaporíthatjuk.

A tavaszi dugványozáshoz, kisméretű cserepekre, lazább földkeverékre, valamint a karácsonyi kaktuszról leválasztott szárdarabokra van szükség. Laza szerkezetű ültetőközeget tőzeg és homok keverékéből készíthetünk.

Töltsük meg a cserepeket a földkeverékkel, és nedvesítsük meg. A dugványozáshoz Y alakú, 3 kis szártagból álló egészséges darabokat válasszunk le a növényről, és hagyjuk őket pár órán át száradni.

karácsonyi kaktusz

Kép forrása: Pixabay.com

Dugjuk a darabokat a földbe, és biztosítsunk mérsékelten nedves, párás környezetet, azonban inkább csak permetezzünk vízzel, a túlöntözést kerülni kell.

A cserepek számára világos, de nem tűző napos helyet keressünk. Ilyen feltételek mellett kb. 2-3 hét alatt gyökereznek a dugványok. Amikor a dugványok már gyökeresek és növekedésnek indulnak, átültethetők nagyobb cserépbe.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Hobbikert; Karácsonyi kaktusz.hupont

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények