citromillatú kefevirág

A kefevirág (Callistemon citrinus) bemutatása, gondozása

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) Ausztráliából származó örökzöld cserje, hazánkban teleltetni kell, emiatt nagyméretű cserépben érdemes nevelni.

Különleges megjelenésű növény, citromillatú levelei tűlevelekre emlékeztetnek, üvegmosó keféhez hasonló virágai élénkvörös színben pompáznak. A kefevirágot nem túl nehéz gondozni, arra azonban figyelni kell, hogy magas fény és tápanyagigényét kielégítsük.

Elhelyezéséhez, tűző napos, meleg helyet keressünk, ültetéséhez pedig tőzeges, lazább szerkezetű tápdús talajt válasszunk. Nyáron vétek a lakásban tartani, mindenképpen vigyük ki a szabadba, és az első fagyok megérkezte előtt vigyük be teleltetni.

Vízigénye átlagos, nem szabad túlöntözni. Teleltetni világos helyen lehet, ahol 10fok körüli a hőmérséklet, a teleltetés alatt, csak keveset öntözzük.

Bár nem kényes a kártevőkre, a levéldarázs lárvái és a pajzstetvek károsíthatják. Szaporítani hajtásdugványokkal és magról is lehet, a dugvánnyal való szaporítás, hamarabb eredményez virágzást.

A kefevirág teleltetése

A kefevirág még nem rendelkezik akkora rajongó táborral itthon, mint mondjuk a leander, vagy az angyaltrombita, de egyre több kertet díszít különleges, kefeszerű skarlátvörös virágaival.

Ha ezt a növényt választjuk mediterrán hangulatú kertünk díszéül, akkor számolnunk kell azzal, hogy hazai időjárás mellett teleltetést igényel.

Jó hír, hogy teleltetése semmivel sem nehezebb, vagy másabb, mint a legtöbb dézsás növényé. A fagyok beköszönte előtt, vigyük védett kb. 10fok hőmérsékletű, világos, szellős helyre, a tél folyamán pedig csak ritkán öntözzük, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények