kék hajnalka

A kék hajnalka (Ipomoea tricolor) bemutatása, gondozása

A kék hajnalka, nagyvirágú hajnalka vagy háromszínű hajnalka (Ipomoea tricolor) hazánkban egynyáriként tartott kúszónövény, mely Amerikában őshonos. Gyors növekedésű, egyszerűen nevelhető növény, mely szív alakú élénkzöld leveleivel, valamint tölcsér alakú virágaival díszít.

Kék, világoskék, lila vagy fehér árnyalatú virágai nyáron és ősszel díszítenek. A virágok rövid életűek, azonban a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról. Fontos megemlíteni, hogy a növény magja, valamint egyéb részei is mérgezők.

A kék hajnalka egyszerűen gondozható növény. Átlagos, de jó vízáteresztő talajban, napos, világos fekvésbe ültetve gyorsan fejlődik.

Mérsékelt öntözést igényel, szereti, ha földje mindig kicsit nyirkos. Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül időnként problémát okoz a takácsatka.

Szaporítani a tavaszi fagyok után, magvetéssel lehet. A magokat érdemes a vetés előtt egy napra beáztatni, és ezt követően elültetni 2,5 cm mélyre. Tavasszal beltérben is vethetjük, az így előnevelt palántákat májusban ültethetjük ki a fagyveszély elmúltával.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények