kék harangláb

A kék harangláb (Aquilegia caerulea) bemutatása, gondozása

kék harangláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

A kék harangláb vagy kolorádói kék harangláb (Aquilegia caerulea) bokros tövű, közepes magasságú évelő növény, mely Észak-Amerika sziklás hegyeiben őshonos. Az alapfaj jellemző virágszíne a kék és fehér, a kertészetekben azonban számos hibrid kapható, ettől jelentősen eltérő, változatos virágszínekkel. A növény, mérgező anyagokat tartalmaz.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben csoportosan ültetve, de sziklakertünket is díszíthetjük vele. Levélzetét szárnyalt, kékeszöld színű levelek alkotják. Jellegzetes alakú virágai a levelek fölé magasodó vékony száron nyílnak a tavasz második felében.

A kék harangláb napos, világos vagy félárnyékos helyen jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos, kissé nyirkos kerti talajba ültetve fejlődik legszebben. Földjét, rendszeres öntözéssel tartsuk nyirkosan.

Nyáron a nagy melegben, levelei visszahúzódnak, ezért célszerű olyan növényekkel társítani, amelyek kitöltik az így keletkező üres részeket. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a takácsatkák károsíthatják. Szaporítani magról lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők