kékeslevelű magyal

A kékeslevelű magyal (Ilex x meserveae) bemutatása, gondozása

kékeslevelű magyal

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kékeslevelű magyal vagy kék magyal (Ilex x meserveae) a közönséges magyal (Ilex aquifolium) és a ráncoslevelű magyal (Ilex rugosa) kereszteződésével létrejött kb. 2,5 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű örökzöld cserje. Szoliterként valamint nyírott sövényként egyaránt ültethető.

A növény levélzetét, sötét bordó hajtásain fejlődő, tüskés szélű, kékeszöld színű, fényes felületű levelek alkotják, melyek átellenesen állnak. Tavasszal nyílnak krém fehér virágai, ősszel pedig piros terméseivel díszít, melyek enyhén mérgezők.

A kékeslevelű magyal ültetési helyéül napostól az árnyékosig bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, bár azt érdemes megemlíteni, hogy árnyékban kevésbé lesz dús. Napos helyre akkor ültessük, ha rendszeresen tudjuk öntözni.

Talajok közül a jó vízáteresztő, üde talajokat kedveli. Meszes talajba ültetve levelei sárgulni kezdenek, az erezete pedig zöld marad.

Lúgos talajba emiatt ne ültessük, vagy savasítsuk a talajt ültetés előtt. Metszést csak akkor igényel, ha szeretnénk alakítani, ezt kora tavasszal tegyük meg.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként a takácsatkák és a pajzstetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek