keleti bogyóspuszpáng

A keleti bogyóspuszpáng (Sarcococca orientalis) bemutatása, gondozása

keleti bogyóspuszpáng

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Denis.prévôt

A keleti bogyóspuszpáng (Sarcococca orientalis) lassú növekedésű, rizómával terjedő, kompakt formájú, alacsony termetű örökzöld cserje, mely Délkelet-Kínában őshonos. A kertben talajtakaró növényként, sziklakertek aljába, vagy a kert természethű részeibe egyaránt ültethetjük.

Sűrűn bokrosodó növény melynek levélzetét kihegyezett végű, fényes felületű, viaszos bevonatú sötétzöld levelek alkotják. Kellemes illatú, de alapvetően nem túl látványos fehér virágai télen nyílnak. Időnként fényes, fekete színű bogyós terméseket is hoz.

A keleti bogyóspuszpáng félárnyékos vagy árnyékos védett helyen, humuszban gazdag, folyamatosan kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. Világosabb, napos helyre is ültethető, de ilyen helyen megéghetnek a levelei, ha nem gondoskodunk a rendszeres öntözésről.

A nagyon erős fagyok kissé károsíthatják, emiatt lényeges, hogy védett fekvésbe ültessük. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg, elhalt hajtásokat eltávolítani. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Denis.prévôt

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek