keleti fafojtó

A keleti fafojtó (Celastrus orbiculatus) bemutatása, gondozása

A keleti fafojtó (Celastrus orbiculatus) erőteljes növekedésű, gyorsan és magasra kúszó lombhullató növény, mely Északkelet-Ázsiában őshonos. Erőteljes növekedése, kúszása miatt, a fiatalabb fákat akár el is pusztíthatja vagy eltorzíthatja törzsüket.

Kertben csak erős támasztékra, pergolára, vagy nagyon masszív kerítésre futtassuk a kereklevelű fafojtó és keleti folyondár-kecskerágó néven is ismert növényt. Levélzetét kerekded, fűrészes szélű levelek alkotják, melyek ősszel sárgára színeződnek. Tavasszal nem túl karakteres zöldes virágokat hoz.

Termése mutatósabb, okkersárga színű termései az ősz második felében szétnyílnak, így láthatóvá válnak piros burokkal körbevett magjai. A madarak fogyasztják terméseit, azonban emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mérgezők.

A keleti fafojtó, ellenálló, növény, mely nem különösebben igényes a talajra és a téli fagyokat is jól tűri. Napos, világos helyen érzi legjobban magát, de a félárnyékot is elviseli. Metszeni tél végén, vagy kora tavasszal lehet, ha szeretnénk alakítani, vagy levágni az elhalt, beteg hajtásokat.

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással lehet, de próbálkozhatunk magról való szaporítással is.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tom Potterfield / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék