kerti hajnalka

A kerti hajnalka (Ipomoea purpurea) bemutatása, gondozása

kerti hajnalka

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hajnalka vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea), kúszó növekedésű növény, mely könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára.

Tölcsér alakú virágaival nyáron, valamint ősz elején díszít. A hajnalka napos, világos, szélvédett helyen érzi magát legjobban. Átlagos igényű növény mely meghálálja a mérsékelt öntözést.

Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajokat szereti legjobban, de bizonyos mértékig tolerálja az ennél gyengébb minőségű talajokat is.

Szaporítani magról lehet a legegyszerűbben. Önvető képessége is jó, elszórja magjait és kihajt.

A hajnalkát előnevelhetjük cserépben, de vethetjük állandó helyére is. Magjait ültetés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni a könnyebb csírázás érdekében.

Hajnalka vetése cserépbe

A hajnalka szabadban is könnyen nevelhető, azonban ha március végén, vagy áprilisban cserépbe vetjük magjait, akkor már május közepére kiültethető növényeket kapunk.

Cserepenként ültessünk el 1-3darab magot, majd amikor már a magoncok nagyobbak, ültessük őket szét egyesével. Május közepén már kiültethetjük a fiatal növényeket támaszték mellé.

Hajnalka vetése szabadba

Szabadban április végétől vethetjük magjait. A talajt javítsuk fel például műtrágyával. Az előkészített talajban készítsünk kis fészekszerű mélyedéseket, egymástól kb. 15cm-re, ezekbe kerüljenek a magok.

Tartsuk a földet mérsékelten nedvesen. A hajnalka később is meghálálja a mérsékelt öntözést.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények