korallberkenye

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) bemutatása, gondozása

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) évelő örökzöld cserje, melyet a Délkelet-Ázsiában honos korallberkenye fajok keresztezésével hoztak létre. Lombozatával egész évben kertünk dísze lehet, a tavasz folyamán fehér virágaival is díszít, időnként piros termést is hoz.

Külsejét néhány hétig pirosas vagy bronzos árnyalatú levelek teszik különlegessé, állandó levélzetét kerekded fényes felületű levelek alkotják. Végső magassága kb. 2,5-3 méter, de a kertészetek törpe változatait is forgalmazzák.

A kerti korallberkenye jól alakítható, nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas. Viszonylag egyszerűen kezelhető növény, azonban időnként megtámadhatja levélfoltosság, lisztharmat és tűzelhalás is.

Ültetési helyéül napostól az árnyékosig szinte bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, azonban azt fontos tudni, hogy árnyékos helyen kevésbé virágzik. A talaj típusára nem túl kényes, a lényeg, hogy ne ültessük túlságosan kötött talajba.

Az idősebb példányok jól bírják a szárazságot, ettől függetlenül, tartósan forró és száraz időszakokban érdemes alkalmanként megöntözni. Tavasszal, amikor a piros új hajtások illetve levelek elkezdik elveszíteni a színünket, érdemes ezeket visszavágni, így újabb piros levelek nevelésére serkenthető a növény.

Szaporítani nyáron és ősszel lehet dugványozással.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek