szegfű

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) bemutatása, gondozása

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely a Földközi-tenger vidékén őshonos. Nagyon kedvelt és változatos megjelenésű alacsony vagy közepes termetű dísznövény, népszerű fajtái a Chabaud és a Grenadin szegfű.

A nemesítők munkájának hála a nyáron nyíló virágok különféle színárnyalatokban és formában pompáznak. Lehetnek szimplák és teltvirágúak, rózsaszín, piros, fehér és sárga árnyalatúak is. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, melyet vékony, fűszerű, szürkészöld, vagy kékeszöld levelek díszítenek.

A kerti szegfű napos, világos helyen, jó vízáteresztő, semleges, vagy lúgos kémhatású talajban fejlődik a legszebben.

Átlagos vízigényű növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ha rossz vízelvezetésű talajba ültetjük, vagy túlöntözzük, az a gyökérzet rothadásához és a növény elpusztulásához vezet.

Kártévők általában nem támadják meg, betegségek közül előfordul, hogy lisztharmat támadja meg, de ezt leszámítva nem problémás növény.

Szaporítani magvetéssel lehet. Magjait beltérben vessük el cserépbe, februárba és márciusban. Az így nevelt növényeket a fagyveszély elmúltával ültethetjük ki végleges helyükre.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők