kései végzetfa

A kései végzetfa (Clerodendrum trichotomum var. fargesii) bemutatása, gondozása

A kései végzetfa (Clerodendrum trichotomum var. fargesii) Délkelet-Ázsiában őshonos nagyobb cserje vagy kisebb termetű fa (maximális magassága kb. 5-6 méter), mely Magyarországon is megél a hideg telek ellenére is. A rendkívül mutatós lombhullató növényt kései végzetcserje, szecsuáni sorsfa, szecsuáni végzetfa névvel is szoktál illetni.

Hosszú porzós fehér csillag alakú virágai a nyár második felében, valamint az ősz elején nyílnak. A virágokat a nagyon látványos termések megjelenése követi. A kék, fényes bogyós termések és a bíbor színű csészelevelek összhatása igazán különleges.

A kései végzetfa napos, világos, vagy félárnyékos, szélvédett fekvésben, tápanyagban gazdag, savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben.

A fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Fagyérzékeny növény, az erős téli fagyokkal szemben takarással óvjuk. Az elhalt vagy beteg ágakat tél végén távolítsuk el. Betegségek és kártevők általában nem támadják meg. Szaporítani nyáron, dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecirń, Nova

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék