örökzöld keserűfű

Ebben a cikkünkben 3 keserűfű (Persicaria) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Örökzöld keserűfű (Persicaria affinis) bemutatása, gondozása

Az örökzöld keserűfű (Persicaria affinis) alacsony termetű, intenzív növekedésű évelő növény, amely a Himalája területén őshonos. Dús levélzetét, élénkzöld, kissé hegyesedő, hosszúkás levelek alkotják.

örökzöld keserűfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: rachelgreenbelt / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Virágai kifejezetten mutatósak, az apró virágok, dekoratív álfüzérbe rendeződnek. Fehér, rózsaszín vagy bíbor színű virágait egész nyáron csodálhatjuk.

Az örökzöld keserűfű sokrétűen felhasználható növény, jól mutat sziklakertekben, kiváló talajtakaró valamint szegélynövény.

Az örökzöld keserűfű nagyon hálás, igénytelen és egyszerűen nevelhető kerti növény. Világos, napos, vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Talajok közül egyáltalán nem válogat, bármilyen talajban szépen fejlődik.

Kedveli a nedves környezetet, ezt rendszeres, mérsékelt öntözéssel biztosíthatjuk számára. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta) bemutatása, gondozása

kígyógyökerű keserűfű

Kép forrása: Pixabay.com

A kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta) közepesen magas, magas gyöktörzses évelő növény, mely Magyarországon védett. Természetes élőhelyét hazánkban a nedves rétek, lápos területek jelentik.

A számára megfelelő körülmények között gyorsan terjed, kitűnő talajtakaró növény, de ültethető lombhullató fák alá, a kerti tó partjára, vagy kőfalak elé.

Levélzetét nagyméretű, tojásdad, hullámos szélű tőlevelek, valamint a száron fejlődő lándzsa alakú levelek alkotják. Halvány rózsaszínes, lilás árnyalatú virágai a vékony szár végén, nyáron nyílnak.

A kígyógyökerű keserűfű félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, folyamatosan nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. Napos, világos helyre is ültethető, azonban ilyen fekvésben fokozottan kell figyelni a folyamatos öntözésre, mivel a nagy melegeket és a szárazságot nem bírja.

Kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

3. Fejecskés keserűfű (Persicaria capitata) bemutatása, gondozása

fejecskés keserűfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gabriele Kothe-Heinrich

A fejecskés keserűfű (Persicaria capitata) alacsony termetű, földön kúszó, elterülő habitusú évelő növény, mely földre boruló, legyökerező hajtásaival könnyen terjed.

Levélzetét almazöld színű, V-alakú, bíboros mintával díszített levelek alkotják, melyek az idő előrehaladtával gyakran vöröses, bronzos árnyalatúra színeződnek. Gömbszerű, rózsaszín virágai nyáron, valamint az ősz elején díszítenek.

A fejecskés keserűfű egyszerűen nevelhető, betegségekre és kártevőkre nem különösebben érzékeny növény, mely árnyékos helyre is ültethető, de jó ha tudjuk, hogy levélszíneződése, napos helyen a legszebb.

Átlagos vízigényű növény, főként a szárazabb időszakokban, meghálálja az öntözést. Szaporítani tőosztással és dugványozással is lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: rachelgreenbelt / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Gabriele Kothe-Heinrich

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők