őszi kikerics

Ebben a bejegyzésben 2 kikerics (Colchicum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Őszi kikerics (Colchicum autumnale) bemutatása, gondozsa

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) kistermetű hagymás évelő növény, mely ősz elején hozza a krókuszra emlékeztető virágait.

Természetes élőhelyét a kissé nedved rétek jelentik, kertben elsősorban sziklakertbe érdemes ültetni méretbeli adottságai miatt. Fontos megemlíteni, hogy az őszi kikerics a mérgező növények sorát gyarapítja.

őszi kikerics

Kép forrása: Pixabay.com

Aki az őszi kikerics mellett dönt, egy igazán hálás, könnyen nevelhető virággal gazdagítja kertjét.

Fényigénye átlagos, ezért világos, vagy akár félárnyékos helyet is választhatunk számára. Talajjal szemben nincsenek különleges igényei, egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen az ültető közeg.

Szaporítani a hagymák szétosztásával, valamint magról is lehet. Hagymái nyáron ültethetők, az ültetési mélység kb. 10cm legyen.

2. Anatóliai kikerics (Colchicum cilicicum) bemutatása, gondozása

anatóliai kikerics

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

Az anatóliai kikerics (Colchicum cilicicum) alacsony termetű hagymagumós évelő növény, mely Törökországban őshonos. Ősszel nyíló virágaival a természetes hatású, ligetes kertrészek, sziklakertek dísze lehet.

A növény minden része erősen mérgező! Rövid, széles, kissé hegyesedő végű levelei tavasszal bújnak elő, hogy aztán az őszi virágzásra már visszahúzódjanak és a lilás-rózsaszín árnyalatú virágai önmagukban pompázzanak.

Az anatóliai kikerics félárnyékos vagy világos, délutáni nap sütötte helyen, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben. Növekedési időszakában öntözést igényel, földjét tartsuk kissé nyirkosan.

Szaporítani a hagymagumók szétosztásával valamint magról lehet, utóbbi sokkal lassabb szaporítási mód.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Averater

Forrás: Botanikaland – Anatóliai kikerics

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők