kínai enyvesmag

A kínai enyvesmag (Pittosporum tobira) bemutatása, gondozása

kínai enyvesmag

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT

A kínai enyvesmag (Pittosporum tobira) hazánkban konténeres növényként tartható, eredeti élőhelyén, Délkelet-Ázsiában akár 4 méteres magasságot is elérő örökzöld cserje. Kiültetését, csak az ország melegebb vidékein érdemes megkockáztatni.

Levélzetét ovális alakú, sötétzöld színű, fényes felületű, bőrnemű levelek alkotják. A dús levélzet fölött nyílnak fehér később krém-sárga árnyalatúvá váló illatos virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében. Időnként őszre beérő, kerekded 3 rekeszes termést is hoz.

A kínai enyvesmag félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Metszeni nem szükséges.

A konténeres példányokat télen hűvös, világos helyen teleltessük át, a szabadföldbe ültetett mindenképp óvjuk takarással, de még így sincs garancia rá, hogy sikeresen áttelel szabadban.

Rossz légjárású helyen lisztharmat támadhatja meg, kártevők közül a pajzstetveket, levéltetveket és takácsatkákat lehet megemlíteni.  Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények