kínai őszirózsa

A kínai őszirózsa (Callistephus chinensis) bemutatása, gondozása

kínai őszirózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A kínai őszirózsa (Callistephus chinensis) Kínában őshonos bokros növekedésű, felálló szárú egynyári növény, mely fajtától függően alacsony vagy közepes magasságú lehet. Levélzetét kerekded, fogazott szélű levelek alkotják.

Rendkívüli változatosság jellemzi a nyáron, valamint ősszel díszítő virágok színét és formáját. Lehetnek szimplák, pomponra vagy a krizantémra emlékeztetők, fehér, rózsaszín, ciklámen és lila színben, valamint ezek különböző árnyalataiban pompázók. Kiváló vágott virág is.

A kínai őszirózsa egyszerűen nevelhető növény. Napos, világos helyen, jó minőségű, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeres, mérsékelt öntözés mellett jobban fejlődik, nagyobb virágokat hoz.

Egy dologra kell kiemelten figyelni a kínai őszirózsával kapcsoltban. Érdemes minden évben a kert más pontjára ültetni, így megelőzhető a fuzáriumos megbetegedés. Szaporítani magvetéssel lehet.

A kínai őszirózsa szaporítása magvetéssel

A kínai őszirózsa ősszel, saját maga is elszórja magjait, az ezekből fejlődő fiatal növényeket is átültethetjük. Ha ennél kiszámíthatód módon szeretnénk szaporítani, akkor cserépbe és szabadföldbe vetve is nevelhetünk palántákat magvetéssel.

Az őszirózsa vetése beltérben

kínai őszirózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A beltéri magvetés ideális ideje, az utolsó fagyok előtt 6-8héttel van, az ilyenkor vetett magokból fejlődő palántákat kiszoktatás után, május közepén lehet végleges helyükre ültetni. A vetéshez töltsünk meg cserepeket kerti föld és komposzt keverékével, majd pedig szórjuk a felszínére a magokat, és takarjuk be vékonyan földdel.

A vetés ne legyen túl sűrű, hogy elég helye legyen a növényeknek a fejlődéshez. Vetés után mérsékelten öntözzünk, a talaj mindig legyen kissé nyirkos. A cserepek számára hűvös, kb. 15fokos, világos helyet keressünk, itt kb. 2hét alatt csíráznak a magok.

Amikor már legalább 5cm-esek a palánták, ültessük őket nagyobb cserépbe, május közepén pedig végleges helyükre.

Az őszirózsa vetése szabadban

kínai őszirózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Joe Ravi

Áprilistól-májusig szabadfölbe vetéssel is nevelhetünk palántákat. Ehhez készítsünk elő egy virágágyást. Ha több sorban szeretnénk vetni, akkor a sorok között legalább 20cm-es sortávolságot hagyjunk.

Locsoljunk meg az ágyást, és szórjuk el a magokat, majd húzzunk rá vékony réteg földet. Ahogy a cserépbe vetésnél, úgy a szabadföldinél is fontos, hogy a vetés mindig kissé nyirkos legyen. Amikor már elég fejlettek a palánták, innen kerülhetnek végleges helyükre.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Joe Ravi

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények