cica

Ha nagyon pici cica kerül hozzád, akkor különös gonddal kell őt ellátnod. Mint minden emlősállat, a macskamama is szoptatja a kölykeit, ám ez csak a harmadik-negyedik hétig biztosítja azt a sok-sok szükséges tápanyagot, ami a kis bársonytalpúak egészséges fejlődését biztosítja.

Ezt követően kezdődik el a hozzátáplálás, ami – ideális esetben – párhuzamosan tart a szopizással egészen a harmadik hónap végéig.

Tápláld egészséges eleségekkel

Az ideális időpont a hatodik-nyolcadik hét körül jön el arra, hogy elkerülhessen a cicamama mellől a baby karmincás. A Falatozoo.hu állateledel webáruház macska termékkínálatában kiváló eleségeket és egyéb felszerelést is vásárolhatsz, amelyekkel tökéletesen ki tudod elégíteni a hozzád költöző kismacska igényeit.

Még tejpótló tápszert is forgalmaznak ebben a webáruházban, ami különösen jól jöhet akkor, ha egy nagyon pici cicának van szüksége az anyatej helyett a megfelelő összetételű eleségre. Ráadásul ez még idősebb, beteg vagy legyengült cicusoknak is adható önállóan vagy kiegészítő eleségként.

Fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmazzon az eledel

A hozzáértők szerint érdemes a kiscicával többfajta eleséget is megismertetni. Kaphat száraz- és nedves tápot is, de akár te is készíthetsz neki eleséget. Ez azért hasznos, hogy ne csak egyfajta ételhez szokjon hozzá. Előfordulhat ugyanis, hogy valami miatt, ez a leggyakrabban egészségügyi vagy életmódváltás szokott lenni, át kell állni a megszokottól eltérő etetésre. Az átmenet sokkal zökkenőmentesebb lehet így.

Ami elengedhetetlen, hogy a kicsi cica is minden olyan lényeges és fontos tápanyagot és vitamint megkapjon a pocakján keresztül, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott, hosszú és egészséges életet élhessen.

Amíg el nem éri a négyhónapos kort, különösen nagy figyelemmel kell lenned az etetésre. A gyomor mérete még nagyon apró, mint minden emlősállat kicsinyénél. Ellenben nagyon nagy az étvágya a világot éppen felfedezni kezdő, de még fáradékony cicusnak.

Pont emiatt többszöri etetést célszerű beiktatni számára. Kezdetben ez akár nagyon sok icurka-picurka adagot is jelenthet, természetesen az éjszakai műszak is ide értendő a te, a gazdi részéről.

Fokozatos átállás

Ez a nehezebb periódus azonban elég hamar véget ér, csak a negyedik hónap végéig kell kitartanotok. Innentől kezdve már fokozatosan át lehet állni az étkezések közötti nagyobb szünetekre. Persze ilyenkor is kisebb adagokra elosztva érdemes a puhatappancsos számára szervírozni a finom falatokat. A száraztápos etetésnél azonban ügyelj arra, hogy ez az élelemfajta sokkal kalóriadúsabb, mint a nedves eledelek.

A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos a kiscica számára, főképp a száraztápos etetésnél, ezért télen-nyáron legyen tele a cica itatótálja friss ivóvízzel. A hetedik hónaptól pedig már a napi két főétkezés is biztosítja a cseperedő szőrmók energiaigényét. Ezek után pedig a jutalmad a hangos dorombolás lesz majd.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom