kokárdavirág

A kokárdavirág (Gaillardia) bemutatása, gondozása

A kokárdavirág (Gaillardia) az őszirózsafélék családjába tartozó, Északnyugat-Amerika területéről származó növény. Évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) kokárdavirág fajokat egyaránt vásárolhatunk a kertészetekben.

A kokárdavirág közepes magasságú, kb. 40-60 cm-es magasságot elérő, jó szárazságtűrő, ellenálló növény. Virágágyásba, kaspóba ültetve egyaránt jól mutat.

A viszonylag egyszerű, lándzsaformájú leveleket, a hangsúlyos fészekvirágzat ellensúlyozza. Élénk színű virágait júniustól kezdődően egész nyáron csodálhatjuk.

kokárdavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kokárdavirág nem túl igényes növény, ha kicsit mostohán bánunk vele, és nem igazán öntözzük, akkor is szépen díszíti virágágyásunkat.

Talajjal szemben sincsenek különleges igényei, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Ültetési helyéül bátran választhatunk akár tűző napos helyet is. Szaporítása magról és tőosztással is történhet. 

Kokárdavirág vetőmag vásárlás >>>

A kokárdavirág szaporítása magvetéssel

A kokárdavirág fényigényes növény, ezért világos helyet keressünk a magvetéshez. A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is szépen növekedik.

A magvetést kora tavasszal (március-április), valamint nyár végén, ősz elején (augusztus-szeptember) a magok gyűjtésekor is végezhetjük.

Gaillardia pulchella

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Xavier Caré / Licence: CC BY-SA 4.0

A kokárdavirág magjai fényre csíráznak, úgyhogy elég őket a földre szórni, és gereblyével kicsit a talajhoz nyomkodni őket. Öntözzük be a vetést, és gondoskodjunk róla, hogy mindig kicsit nyirkos legyen.

A magok kb. 2-3hét alatt kicsíráznak, ezután végezzük el a magoncok ritkítását, ekkor is törekedjünk rá, hogy a talaj enyhén nyirkos legyen, túlöntözni azonban nem kell a fiatal növényeket.

Nyár végén, és ősz elején könnyen gyűjthetünk magokat a kokárdavirágról, ehhez elég levágni a száraz virágfejeket, és kimorzsolni a szúrós magokat.

Gaillardia pulchella

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rhododendrites

Ilyenkor célszerű kesztyűt húzni, mert tényleg kellemetlenül szúrnak a magok! A tavaszi magvetésnél leírt módon vessük el a magokat, a kikelt növények áttelelés után, tavasszal végleges helyükre ültethetők.

A tőosztást szintén a virágzás után, ősszel lehet elvégezni.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Rhododendrites; Wikipédia / Szerző: Xavier Caré / Licence: CC BY-SA 4.0

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények