könnyezőpálma

A Monstera deliciosa, közismert nevén könnyezőpálma, a kontyvirágfélék családjába tartozik és Mexikóban őshonos. Ez a lenyűgöző levéldísznövény óriási leveleiről híres, amelyek kezdetben szív alakúak, de idővel jellegzetesen osztottá válnak.

Ideális körülmények között, akár 5 méter hosszúságú hajtásokat és léggyökereket is növeszthet, amelyek támasztékot igényelnek, például egy stabil állványt vagy epifita-törzset. A könnyezőpálma különösen alkalmas nagyobb, tágas nappalik díszítésére, ahol egyszínű zöld, szeldelt leveleivel páratlan látvány nyújt.

Még érdekesebb hatást érhetünk el, ha a ‘Monstera deliciosa Variegata’ változatra esik a választásunk, amelynek leveleit fehér mintázat díszít. Fontos tudni, hogy a növény, irritáló anyagokat tartalmaz, ami bőr- és nyálkahártya-irritációt okozhat, de ez nem szabad, hogy eltántorítson bennünket a tartásától.

Cikkünk további részében összefoglaltuk, hogy milyen lépéseket érdemes követni a könnyezőpálma gondozása során, kitérünk a növényvédelmi tennivalókra, valamint a szaporításával kapcsolatos tudnivalókra is.

A könnyezőpálma igényei és gondozása

A könnyezőpálma világos, ám közvetlen napsütéstől védett helyen fejlődik legszebben, a kellemes, állandó meleg (18-20 °C) és a magas páratartalom elengedhetetlen a növekedéséhez. Habár kevésbé ideális fényviszonyok között is megél, a legjobb kondíciókat a fent említett környezet biztosítja.

Öntözése során fontos az egyensúly: a földjét állandóan mérsékelt nedvességben kell tartani, a túl- vagy alulöntözés, valamint az öntözési ritmus szabálytalansága egyaránt káros lehet.

A rendszeres tápanyagpótlás szintén lényeges, különösen a márciustól augusztusig terjedő időszakban, ilyenkor kéthetente tápoldatozzuk. A magas páratartalom fenntartásához ajánlott gyakran permetezni vagy a cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítani.

A könnyezőpálma nem igényel gyakori metszést, ha esetleg mégis szükségessé válik, jó, ha tudjuk, hogy a szárak és a levelek jól reagálnak a nyírásra, ráadásul a levágott részekből új növényeket is nevelhetünk. Fontos a levelek rendszeres tisztítása is, amely nemcsak a szennyeződések eltávolítását szolgálja, hanem elősegíti a növény „légzését” is.

Átültetni kétévente célszerű, ennyi idő alatt a növény többnyire kinövi a cserepét. Az új cserépnek, mélyebbnek és szélesebbnek kell lennie az előzőnél, az ültetéshez jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk. A legjobb választás a jó vízelvezetésű, porózus anyagú cserép, mint például a terrakotta vagy agyag, de ha ez nem elérhető, akkor bármilyen más, vízelvezető lyukakkal ellátott tartó megfelel.

Az átültetés első lépésekén a cserép alsó harmadát megtöltjük virágfölddel, és egy karót helyezünk bele támasztékként, majd óvatosan beállítjuk a növényünket. Töltsük fel földdel és stabilizáljuk a karót, végül rögzítsük a támasztékhoz a növény szárát.

Gyakori betegségek és kártevők

A könnyezőpálma, bár egy lenyűgöző adottságú szobanövény, de nem mentes a kártevőktől. Különösen a levéltetvek, a pajzstetvek, a tripszek és takácsatkák okozhatnak problémákat. Ezek a kártékony rovarok elsősorban száraz, meleg környezetben és a levelek rendszeres portalanításának elmaradásakor jelennek meg.

A levelek tisztítását egyszerűen elvégezhetjük nedves szivacs vagy papírtörlő segítségével, a párásításra, pedig a korábban bemutatott módszereket alkalmazhatjuk.

A kártevők elleni védekezés többféle módon is megoldható. Természetes módszerként a langyos vizes lemosás alkalmazható, de hatékonyak lehetnek a rovarölő szappanok vagy más rovarirtó szerek is. A könnyezőpálma egyéb problémái gyakran a nem megfelelő gondozásból vagy a kevésbé optimális tartási körülményekből erednek.

Ha a növény leveleinek csúcsai barnulni kezdenek, az alulöntözésre vagy az öntözés rendszertelenségére utalhat. A barna csúcsok körüli sárga szegély gombabetegséget jelezhet, amely túlöntözés következménye lehet. Ezeket a beteg leveleket azonnal vágjuk le.

A sárguló levelek száraz talajra utalhatnak, amit az elsőként sárguló idősebb levelek jeleznek, bátran metsszük le őket. A fonnyadó levelek a túl- vagy az alulöntözés jelei is lehetnek, túlöntözés esetén gyökérrothadás is előfordulhat.

Ezt a problémát legkönnyebben úgy diagnosztizálhatjuk, ha óvatosan kivesszük a növényt a cserépből, és megvizsgáljuk a gyökérzetét. Ha puha és beteg gyökereket találunk, távolítsuk el őket és ültessük át a növényt új virágföldbe, valamint változtassunk az öntözési szokásainkon.

A könnyezőpálma szaporítása

A könnyezőpálma kétféle módszerrel szaporítható: dugványozással és az úgynevezett „air layering” módszerrel, ami tulajdonképpen, az élő növényen történő gyökereztetést jelenti.

A dugványozás során válasszunk ki egy szárat, amely rendelkezik egy nódusszal, egy léggyökérrel és legalább két levéllel. A vágást tiszta, éles metszőollóval végezzük, a vágási felületet hintsük be őrölt fahéjjal, ez megelőzi a kórokozók bejutását, és elősegíti a seb gyógyulását.

A következő lépés a dugvány vízbe állítása. A vizet 3-5 naponta cseréljük, ehhez lehetőleg szűrt vagy esővizet használjunk. Néhány hónap elteltével, amikor a gyökerek kifejlődnek, ültessük a növényt cserépbe, ügyelve a talaj állandó nedvességére.

Az élő növényen történő gyökereztetéshez, először keressünk egy néhány nódusszal rendelkező szárat, vagy olyan levelet, amely a szárból nőtt ki és rövid léggyökerekkel is rendelkezik. Közvetlenül a gyökér alatt, ejtsünk egy kis bevágást (a szár szélességének körülbelül egyharmada legyen), majd tekerjünk sphagnum mohát a bevágás köré.

Ezután, permetezzük be a mohát vízzel, és csomagoljuk be fóliába, hogy fenntartsuk a nedvességet. Néhány hónap múlva, amikor a gyökerek kifejlődnek, vágjuk le a szárat a gyökerek alatt, és ültessük el az új növényt. Ebben az esetben is alkalmazzunk fahéjas sebkezelést az anyanövényen.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a könnyezőpálma gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények