könnyezőpálma

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) bemutatása, gondozása

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Mexikóból származó növény. Kedvelt nagytermetű levéldísznövény. Különlegességét és fő ékességét, az óriási erősen tagolt, szabdalt levelei adják.

A könnyezőpálma a mérgező szobanövények sorát gyarapítja, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrt és a nyálkahártyát is irritálják.

Átültetése és szaporítása során járjunk el körültekintően, használjunk kesztyűt, és figyeljünk oda, ha háziállat, vagy kisgyerek van a lakásban, hogy ne vehesse a szájába a növényt, ne rághassa meg.

Egész évben 18-20 fok közötti hőmérséklet, a világos, de nem napos környezet ideális számára, akár árnyékban is megél. A meleg talajt, és a magas páratartalmat kedveli. 

Az öntözés során, egész évben mérsékelten tartsuk nedvesen földjét, tavasztól nyár végéig  hetente tápoldatozzuk is. Hogy a növény könnyebben lélegezzen, érdemes leveleit időnként lemosni.

Permetezni gyakran kell, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Ha nem biztosítjuk számára a kellő páratartalmat, száraz levegőjű helyen megtámadhatják a pajzstetvek és a takácsatkák is.

Átültetni csak akkor kell, ha tényleg szükséges, pl. mert kinőtte a cserepét, vagy elhasználódott a földje. Az átültetés során ügyeljünk arra, hogy léggyökereit ne vágjuk le, és ne sértsük meg.

Az átültetés során C virágföldet használjunk. Moházással, vagy fűthető szaporítóágyban fejdugvánnyal szaporítható.

Összefoglalva:

Elhelyezés: a világos, nem tűző napos hely a legmegfelelőbb a számára, de félárnyékos helyen is boldogul.

Öntözés: az öntözés során tartsuk mérsékelten nedvesen a földjét, ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron hetente adjunk neki tápoldatot az öntözés során.

Párásítás: igényli a párás levegőt, a száraz levegő kedvez a kártevők megjelenésének is, ezért mindenképp gondoskodjunk párásításról.

Átültetés: nem kell túl gyakran átültetni, csak ha a föld elhasználódása, vagy a cserép kinövése miatt szükségessé válik. Ne sértsük meg a gyökereit, és viseljünk kesztyűt, mivel nedve mérgező, irritáló anyagokat tartalmaz.

Szaporítás: fejdugvánnyal és moházással szaporítható.

Betegségek, kártevők: száraz levegőjű helyen megtámadhatják a pajzstetvek és a takácsatkák is.

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények