korai bangita

A korai bangita (Viburnum farreri) bemutatása, gondozása

korai bangita

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kolasiński Marcin

A korai bangita (Viburnum farreri) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő, kissé gömbölyded lombhullató cserje, mely Kínában őshonos. A kertészetek alacsonyabb termetű, törpe változatát is forgalmazzák.

A rózsás bangita vagy illatos bangita néven is ismert növény felálló hajtásain sötétzöld színű, kihajtáskor bronzos árnyalatú, erősen erezett levelek sorakoznak.

A növény fő díszét halványrózsaszín vagy fehér színű tölcséres virágai adják, melyek a tél legvégén, valamint koratavasszal nyílnak kellemes illatot árasztva. Nagyon ritkán vöröses, később fekete színű termést is hoz.

A rózsás bangita, napos, világos helyen, tápanyagban gazdag, üde talajban fejlődik legszebben, de tolerál valamennyi árnyékot és nem túlzottan kötött vagy túl száraz talajba ültetve is boldogul. Ha túlzottan meszes a kert talaja, ültetés előtt savasítani kell.

Az ültetést követő néhány évben viszonylag lassan fejlődik, de később ellenálló, strapabíró cserjévé válik. A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növényeket elég szárazságban öntözni. Sérült vagy elöregedett hajtásait a virágzás után lehet levágni.

Betegségek közül időnként levélfoltosodás jelenhet meg, de alapvetően nem kényes a betegségekre és kártevőkre. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kolasiński Marcin

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék