korai lonc

A korai lonc (Lonicera x purpusii) bemutatása, gondozása

korai lonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

A korai lonc (Lonicera x purpusii) kb. 2-2,5 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely tél végén, valamint tavasz elején nyíló virágaival lehet kertünk igazi dísze.

Hajtásait a lombfakadást megelőzően borítják el a kicsi, tölcsér alakú, fehér virágok. Enyhébb teleken a levélzet egy része nem hullik le.

Mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol gyönyörködhetünk a látványában a téli, tél végi kissé szürke, ingerszegény időszakban és érezhetjük a virágok kellemes illatát. Időnként rózsaszín-piros árnyalatú termést is hoz, melyek a nagyméretű, hegyes végű levelek alatt bújnak meg.

A korai lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk, utóbbi helyen kevesebb virágot hoz. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Metszéssel a virágzást követően alakítható.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a tripszek és a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék