Örökzöldek

A korallberkenye (Photinia) gondozása

korallberkenye
Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ebben az írásunkban 2 korallberkenye (Photinia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) bemutatása, gondozása

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) évelő örökzöld cserje, melyet a Délkelet-Ázsiában honos korallberkenye fajok keresztezésével hoztak létre. Lombozatával egész évben kertünk dísze lehet, a tavasz folyamán fehér virágaival is díszít, időnként piros termést is hoz.

korallberkenye

Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Külsejét néhány hétig pirosas vagy bronzos árnyalatú levelek teszik különlegessé, állandó levélzetét kerekded fényes felületű levelek alkotják. Végső magassága kb. 2,5-3 méter, de a kertészetek törpe változatait is forgalmazzák.

A kerti korallberkenye jól alakítható, nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas. Viszonylag egyszerűen kezelhető növény, azonban időnként megtámadhatja levélfoltosság, lisztharmat és tűzelhalás is.

Megyeri Szabolcs a Photinia fraseri ‘Red Robin’ fajtát mutatja be:

Ültetési helyéül napostól az árnyékosig szinte bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, azonban azt fontos tudni, hogy árnyékos helyen kevésbé virágzik. A talaj típusára nem túl kényes, a lényeg, hogy ne ültessük túlságosan kötött talajba.

Az idősebb példányok jól bírják a szárazságot, ettől függetlenül, tartósan forró és száraz időszakokban érdemes alkalmanként megöntözni.

Tavasszal, amikor a piros új hajtások illetve levelek elkezdik elveszíteni a színünket, érdemes ezeket visszavágni, így újabb piros levelek nevelésére serkenthető a növény.

Szaporítani nyáron és ősszel lehet dugványozással.

2. Vietnami korallberkenye (Photinia davidiana) bemutatása, gondozása

vietnami korallberkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Xemenendura

A vietnami korallberkenye vagy vietnami mirtuszgalagonya (Photinia davidiana; Stranvaesia davidiana) Délkelet-Ázsiában honos lomblevelű örökzöld, mely fajtától függően 3-8méteres magasságot érhet el.

Dús levélzetét bőrnemű, kissé fényes felületű, hullámos szélű zöld levelek alkotják, melyek tavasszal a kihajtáskor bronzos árnyalatban játszanak, ősszel tűzpiros és vörös színűre színeződnek.

Tavasz végétől nyílnak fehér virágai. Díszes piros vagy sárga árnyalatú termései ősszel díszítenek.

A vietnami korallberkenye napos, világos esetleg félárnyékos helyre ültethető növény, mely tápanyagban gazdag, humuszos, kissé savas kémhatású, üde talajba ültetve fejlődik legszebben. A túlságosan kötött és a lúgos talajokat nem kedveli.

Fagyérzékeny növény, ezért védett helyet keressünk a számára és inkább akkor válasszuk ezt a növényt, ha az ország olyan pontján élünk, ahol kissé enyhébbek a telek.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül a tűzelhalás, a lisztharmat és a levélfoltosodás is problémát okozhat. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző:  Xemenendura

Forrás: Botanikaland – Vietnami korallberkenye

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek