korallberkenye

Ebben az írásunkban 2 korallberkenye (Photinia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) bemutatása, gondozása

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) évelő örökzöld cserje, melyet a Délkelet-Ázsiában honos korallberkenye fajok keresztezésével hoztak létre. Lombozatával egész évben kertünk dísze lehet, a tavasz folyamán fehér virágaival is díszít, időnként piros termést is hoz.

Külsejét néhány hétig pirosas vagy bronzos árnyalatú levelek teszik különlegessé, állandó levélzetét kerekded fényes felületű levelek alkotják. Végső magassága kb. 2,5-3 méter, de a kertészetek törpe változatait is forgalmazzák.

A kerti korallberkenye jól alakítható, nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas. Viszonylag egyszerűen kezelhető növény, azonban időnként megtámadhatja levélfoltosság, lisztharmat és tűzelhalás is.

korallberkenye

Kép forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ültetési helyéül napostól az árnyékosig szinte bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, azonban azt fontos tudni, hogy árnyékos helyen kevésbé virágzik. A talaj típusára nem túl kényes, a lényeg, hogy ne ültessük túlságosan kötött talajba.

Az idősebb példányok jól bírják a szárazságot, ettől függetlenül, tartósan forró és száraz időszakokban érdemes alkalmanként megöntözni.

Tavasszal, amikor a piros új hajtások illetve levelek elkezdik elveszíteni a színünket, érdemes ezeket visszavágni, így újabb piros levelek nevelésére serkenthető a növény.

Szaporítani nyáron és ősszel lehet dugványozással.

2. Vietnami korallberkenye (Photinia davidiana) bemutatása, gondozása

vietnami korallberkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Xemenendura

A vietnami korallberkenye vagy vietnami mirtuszgalagonya (Photinia davidiana; Stranvaesia davidiana) Délkelet-Ázsiában honos lomblevelű örökzöld, mely fajtától függően 3-8 méteres magasságot érhet el.

Dús levélzetét bőrnemű, kissé fényes felületű, hullámos szélű zöld levelek alkotják, melyek tavasszal a kihajtáskor bronzos árnyalatban játszanak, ősszel tűzpiros és vörös színűre színeződnek.

Tavasz végétől nyílnak fehér virágai. Díszes piros vagy sárga árnyalatú termései ősszel díszítenek.

A vietnami korallberkenye napos, világos esetleg félárnyékos helyre ültethető növény, mely tápanyagban gazdag, humuszos, kissé savas kémhatású, üde talajba ültetve fejlődik legszebben. A túlságosan kötött és a lúgos talajokat nem kedveli.

Fagyérzékeny növény, ezért védett helyet keressünk a számára és inkább akkor válasszuk ezt a növényt, ha az ország olyan pontján élünk, ahol kissé enyhébbek a telek.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül a tűzelhalás, a lisztharmat és a levélfoltosodás is problémát okozhat. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Toshihiro Gamo / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Xemenendura

Forrás: Botanikaland – Vietnami korallberkenye

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek