tömött korallvirág

Ebben a bejegyzésben 5 korallvirág (Kalanchoe) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) bemutatása, gondozása

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Hazánkban is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

tömött korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírható, így éven át csodálhatjuk sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsuk sötétben a növényt, takarjuk le, vagy helyezzük egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveljük tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

Öntözés, elhelyezés, tápoldatozás

Kerüljük a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz. Elhelyezésekor világos helyet keressünk számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt, fényhiányos helyen megnyúlik.

Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodjunk a tápanyagok pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással.

Párásítás

A korallvirág nem kényes a levegő páratartalmára, a szoba szárazabb levegője sem okoz számára különösebb problémát, így a közvetett vagy közvetlen párásítás gondját leveszi a vállunkról, nem kell külön párásítani.

Metszés, átültetés

Az elnyílt virágzatot azonnal vágjuk le a tőről, majd a virágzás befejeztével metsszük meg a zöld részt is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetünk.

Ha szükségessé válik az átültetése például mert a földje rossz szerkezetűvé vált és tápanyag tartalma is kimerült, akkor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldbe ültessük át.

Videónk a korallvirág gondozásáról:

2. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana) bemutatása, gondozása

sarjika

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik. Közeli rokona a hazánkban nagyon népszerű és ismert, virágaival díszítő tömött korallvirágnak (Kalanchoe blossfeldiana).

A sarjika érdekességét különleges szaporodási módja adja, melyből az elevenszülő korallvirág, vagy egyszerűen csak elevenszülő elnevezés ered. Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Az anyanövény elpusztulása után, ezek a kis növények, lepottyannak és meggyökeresednek a földben. Eredeti élőhelyén, emiatt rendkívül gyorsan terjed, invazív növénynek számít.

Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporítható. Csak győzzük elosztani az ismerősök között a sok fiatal sarjikát!

A sarjika nagyon hálás, egyszerűen gondozható növény, mely a lakásban, világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legszebben. Nyáron a szabadban is tartható, de a tűző naptól itt is óvni kell.

Talajok közül mindenképpen lazább szerkezetű, jó vízáteresztő ültetőközeget válasszunk, mint amilyen például a kaktuszfélék számára forgalmazott földkeverék.

Jó szárazságtűrő képességű növény, így csak elég mértékkel öntözni. Tápoldatozni elég néhány havonta, a tavaszi és nyári időszakban.

3. Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora) bemutatása, gondozása

széleslevelű korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

Ha azt halljuk, hogy korallvirág, szinte biztos, hogy az első, ami eszünkbe fog jutni a tömött virágú korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) lesz.

Ebben a növényleírásban a korallvirág egy másik, az előbbitől teljesen eltérő faját mutatjuk be, mely rendkívül egyszerűen gondozható, hálás szobanövény.

A széleslevelű korallvirág, húsos, kerekded leveleivel díszítő maximum 30cm-esre növő pozsgás növény. Szürkészöld színű leveleinek széle, gyakran piros színben pompázik.

Jó választás, ha olyan növényt keresünk, amivel szinte nem is kell foglalkozni és kis helyen is elfér, ugyanakkor színeivel vidámságot varázsol otthonunkba.

Elhelyezés, hőmérséklet

Széleslevelű korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A széleslevelű korallvirág, ideális növény, tűző napra vagy világos szobába, ahol kellemesen meleg van, csak télen, amikor a növény nyugalmi időszaka van, akkor igényel hűvösebb, nem huzatos helyet.

A huzatra leveleinek ledobásával reagál, ami egy leveleivel díszítő növény esetében igencsak nagy érvágás. Előzzük meg!

Öntözés, párásítás

Széleslevelű korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A széleslevelű korallvirág jó szárazságtűrő növény, és a szárazabb levegőt is jól tolerálja. Elég csak ritkán öntözni, ha már a földje teljesen száraz. Párásítással egyáltalán nem kell foglalkozni.

Átültetés

Ha szükségesnek érezzük a növény átültetését, azt végezzük el tavasszal. Az ültetéshez megfelelő az általános virágföld, melyhez homokot is keverhetünk.

4. Barna korallvirág (Kalanchoe beharensis) bemutatása, gondozása

barna korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Delso

A barna korallvirág (Kalanchoe beharensis), egy érdekes megjelenésű, évelő pozsgás növény. A növény díszét télen hozott sárga virágai, valamint barnás színű, háromszög alakú levelei adják.

Gondozása nem különösebben nehéz. Ültető közegnek laza, tőzeges virágföldet célszerű választani, ebben fejlődik igazán jól. Víz és páratartalom igénye alacsony, ezért nem szükséges párásítani, és elég csak hetente egyszer öntözni.

Ahogy a legtöbb növényről, úgy a barna korallvirágról is elmondható, hogy télen ennél is kevesebb vizet igényel. Fényigénye magas, hőigénye közepes, ezért világos, napos és kellemesen meleg helyet válasszunk számára.

Az igazán szép növekedéshez, rendszeres tápanyag utánpótlást kell biztosítani, tápoldatozás formájában. A téli időszakban legalább 10fokos helyiségben teleltessük.

5. Ernyős sarjika (Kalanchoe delagoensis) bemutatása, gondozása

ernyős sarjika

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: The Titou

Az ernyős sarjika (Kalanchoe delagoensis), kb. 1méteres magasságot elérő érdekes megjelenésű pozsgás növény. Hosszú szárán, vékony, hengeres szürke levelek találhatók.

Látványos narancssárga, harang alakú virágai a szár végén fejlődnek. Ernyős virágzata, a tél vége felé jelenik meg. Az ernyős sarjika teleltetést igényel legalább 8fokos helyen. Ültetéséhez a virágföldek közül, a tőzeges, laza szerkezetűt válasszuk.

Fényigénye magas, hőmérséklet igénye átlagos. Világos, napos, kellemesen meleg helyen érzi jól magát. Páratartalom és vízigénye alacsony. Nem szükséges párásítással foglalkoznunk, az öntözésre pedig elég hetente egyszer sort keríteni.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch; Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: Joe Mabel; Wikipédia / Szerző: Diego Delso; Wikipédia / Szerző: The Titou;

Források: Hobbikert – Tömött korallvirág; Hobbikert – Sarjika; Fitoland.hu – Széleslevelű korallvirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények