ecsetek

A környezetkímélő anyagok alkalmazása az élet minden területén kulcskérdés kell, hogy legyen. Különösen igaz ez az otthonunkban, hiszen ideális esetben itt töltjük a legtöbb időt, ráadásul a családdal együtt, tehát viszonylag nagy létszámban. Arról nem is beszélve, hogy a számunkra legfontosabb emberek egészségének megőrzéséről van szó. Éppen ezért nézzünk egy kicsit utána a festékek tulajdonságainak, hiszen egy roppant gyakran használatos anyagról van szó.

Miért érdemes foglalkozni a festékekkel?

Az első lényegi szempont, hogy minden lakásban alkalmaznak valamilyen festéket, hiszen ez elkerülhetetlen része az élhető, kulturált otthon kialakításának. A jó hír az, hogy ma már roppant széles a lehetőségek tárháza, így mindenki kedvére válogathat nem csupán a színárnyalatokat, de tulajdonságokat tekintve is.

Ez utóbbi tényezőnél, tehát a különböző tulajdonságokról szót ejtve meg kell állni egy pillanatra, hiszen sajnos még ma is kevesen foglalkoznak a kérdéssel, miszerint számos festék káros anyagokat tartalmaz. A hagyományosan elterjedt festékek nagy részében tudniillik formaldehid keletkezik, ami rákkeltő is lehet. Egyértelmű tehát, hogy nem mindegy, milyen anyagok felhasználásával alakítjuk ki a mindennapi környezetünket.

Ami miatt az otthonunkban alkalmazott festék különös figyelmet érdemel, az egyebek mellett az a tény, hogy egy zárt közegről beszélünk. Míg a kültérben felhasznált termékek párolgása némileg megoszlik a kinti klímának hála, a beltérben jóval nagyobb koncentráció alakul ki az esetleges párolgások során. Még ha rendszeres szellőztetés folyik is a szobákban, elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön káros anyag a levegőbe.

Miért érdemes környezetkímélő festéket használni?

A környezetkímélés több szempontból is elemezhető. Egyrészt a festék előállításának folyamata is jó, ha nem káros, tehát például növényi vagy állati eredetű anyagok felhasználásával készül, amelyek jellemzően megújuló természettel jellemezhetőek. Számtalan olyan, a természetben megtalálható színezőanyag van, amelyek kiválóan alkalmazhatók a környezetet nem szennyező festékek előállítására.

Másrészt a környezetkímélés a felhasználó oldaláról is vizsgálható. Azaz, egyik otthon használatos festék se legyen káros hatással a lakókra, a tér használóira. Számtalan olyan festék van még ma is forgalomban, amelyek káros gázokat, illékony anyagokat bocsátanak ki a levegőbe, a lakók pedig anélkül, hogy tudnának róla, folyamatos elszenvedői a mellékhatásoknak.

Ami a káros anyagok következményét illeti, a gázok rákkeltő hatással bírhatnak, amelyről tudjuk, hogy beláthatatlan egészségügyi problémákat okozhat. Ezen kívül a hagyományos festékek olyan kellemetlen tünetet is előidézhetnek, mint amilyen az asztma, az allergia vagy egyéb érzékenység.

Kiknek ajánlott környezetbarát festék mellett dönteni?

A környezetbarát festék előnyben részesítése mindenkinek fontos lehet, aki szeretne vigyázni az egészségére. Különösen aktuális ez a téma a kismamák számára, hiszen ők a várandósság ideje alatt nem csak magukról, de születendő gyermekükről is gondoskodnak. Ugyanez igaz a gyerekes családokra, hiszen az első néhány évben az immunrendszer még különösen érzékeny.

A légzési nehézséggel küzdőknek, az asztmásoknak szintén ideális választás, de természetesen bárki számára adott a lehetőség, hogy megóvja az otthoni légkört a szennyeződésektől.

Noha alapvetően a festés nem a legbonyolultabb műveletek közé tartozik, a megfelelő festékek és anyagok kiválasztására érdemes mindig több időt szánni, amikor éppen felújítás előtt áll az ember. Ilyenkor különösebb nehézségek nélkül van lehetőség válogatni, és a legszimpatikusabb mellett letenni a voksot. Egy remek tipp a kerámiafesték, amely egyre több otthont varázsol szebbé.

A fentieket összevetve elmondható, hogy érdemes a festék kiválasztásánál komolyan odafigyelni, és úgy dönteni, hogy hosszú távon is környezetkímélő termék vegye körül a lakókat. A kerámiafesték semmiképpen ne kerülje el a figyelmét válogatás közben, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Mindenképpen érdemes még időben, a felújítási munkálatok előtt megvizsgálni a lehetőségeket, hiszen az egészség az első szempont kell, hogy legyen az otthon kialakítása során.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom