mese

A mesekönyvek olvasása és a mesehallgatás alapvető fontosságú lehet a gyermek személyiségfejlődése szempontjából. A mesekönyvekben található történetek, a színes képek fejlesztik a gyermek képi világát, tanulságokat hordoznak, ezáltal segítik a gyermek szociális, érzelmi és intellektuális fejlődését.

Ezek a történetek segítenek a gyermekeknek a saját érzéseiket megérteni és feldolgozni, a szereplőkkel történő események segítségével. A könyvek abban is segítenek, hogy a kicsik megismerjék a körülöttük lévő világot, a környezetüket. A gyermekek ismeretanyagát bővítik, ezáltal pedig a tudásuk is gyarapszik.

Milyen könyveket érdemes beszerezni?

Általában minden gyermeknek kialakul egy érdeklődési köre, vannak, akik imádják a természetet, az állatokat, növényeket, másokat az autók, gépek világa köt le. A Meseweb oldalán megvásárolható könyvek, például Várszegi Adél: Zsolna és az Eozingyár kötete, ötvözik a mesét és a valóságot, hiszen a könyvben visszaköszönnek a pécsi Zsolnay-negyed látnivalói, szereplőit a híres porcelángyár ihlette.

A történet azonban egy igazi mesés történet, amely bővelkedik izgalmakban, fordulatokban és változatos eseményekben. Ebben a könyvben gazdag érzelmi világ elevenedik meg, ez pedig azért jó, mert így a gyermekekben különböző érzéseket keltenek, melyeket a szülőkkel meg is lehet beszélni.

A mese nem csupán egy izgalmas történet!

A meseolvasás során maga a történet is nagyon fontos, hiszen szükség van arra, hogy lekösse a kicsik figyelmét. Olyan történet kell, ami közel áll a gyerekekhez, megértik és érdeklődéssel hallgatják. A szereplők is lényegesek, hiszen azonosulni kell velük, ez pedig a Zsolna és az Eozingyár esetében könnyen megtörténik, mivel a főszereplő, Zsolna egy tízéves kislány.

A mese tartalmán túl az általa keltett érzések mellett sem mehetünk el. Jó, ha van benne izgalom, szeretet, barátság, de az is kell, hogy a negatív érzések is megjelenjenek, mint például az ármánykodás, az irigység vagy a hazugság.

Ezek segítik ugyanis a gyerekeket abban, hogy saját életükben is képesek legyenek azonosítani ezeket az érzéseket. Szülőként érdemes a meseolvasás után feldolgozni a hallottakat, ezzel is segíthetjük azt, hogy gyermekek meg tudják fogalmazni a gondolataikat.

A szülő-gyermek kapcsolat erősítése

A közös programok mindig alkalmasak arra, hogy erősebbé tegyék a társas és családi kapcsolatokat. A túrázás, a játszótéri kalandok, a természetben töltött idő és az otthoni tevékenységek, mind-mind erősítik a gyermekkel való kapcsolatot, és ebbe a sorba illeszthető a meseolvasás is.

A gyermekeket már egész korán rá lehet szoktatni az esti mesére, ami lehet, hogy nem fogja őket elaltatni, azonban eredményesen le fogja zárni a napot, és szuper közös program lesz a szülő és a gyerkőc közötti kötődés erősítésére.

A Zsolna és az Eozingyár mesekönyv angol nyelven is elérhető, ezért akár kétnyelvű gyerekek számára is beszerezhető, a társasjáték pedig újabb közös kalandra hívja a gyerekeket és a szülőket egyaránt.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom