körömvirág

A körömvirág bemutatása és gyűjtése

A körömvirág Kelet és Dél-Európa területén őshonos egynyári növény, mely nagyon egyszerűen nevelhető a kertben, ha elvetjük magjait.

Amellett, hogy mutatós kerti virág, sokoldalú gyógynövény is, gyakran találkozhatunk vele bőrápolási készítményekben. Gyógyászati célra a körömvirág virágzata használható, melyeket nyáron június és július hónapokban lehet begyűjteni.

A körömvirág gazdag illóolajokban, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, karotinoidokat, poliszacharidokat, szabad triterpéneket és szaponinokat is.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

A körömvirág gyógyhatásai

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A körömvirág belsőleg és külsőleg egyaránt használható. Belsőleg főként hólyaghurutot és gyomorhurutot kezelnek vele, de fertőtlenítő, görcsoldó hatása is ismert. Az epehólyag gyulladása, szintén csillapítható vele.

Külsőleg a különféle bőrproblémák, kiütések, ekcémák, sebek, méhcsípések kezelésére használják. A nyálkahártya gyulladásai, a visszérgyulladás, lábszárfekély és felfekvés szintén orvosolható vele.

Áldásos hatásait a homeopátia is felfedezte magának, homeopátiás orvoslásban főként zúzódások kezelésére és sebgyógyításra javasolják.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik