körte
körte

Kép forrása: Pixabay.com

A körte (Pyrus) nemzetségbe nagyjából 30 fajt sorolunk, ide tartozik az ízletes gyümölcséért termesztett nemes körte (Pyrus communis) is.

A körte termesztése több mint 3000 éves múltra tekint vissza Kínában és a Földközi-tenger mellékének afrikai területein. Később a körtetermesztés a Földközi-tenger vidékéről fokozatosan áttevődött Európa keleti és középső részébe, valamint a hűvösebb éghajlatú Nyugat-Európai országokba is.

körte

Kép forrása: Pixabay.com

A körte rendkívül ízletes, magas vitamin és ásványi anyag tartalmú gyümölcs, mely hazánkban is termeszthető. Frissen fogyasztva és süteményekben is ízletes csemege. Feldolgozva készülhet belőle, befőtt, dzsem, püré és ivólé is.

Ha szeretnénk körtét termeszteni a kertben, akkor elsőként érdemes megismerkednünk a körte igényeivel és gondozásával.

A körte igényei, gondozása

körte

Kép forrása: Pixabay.com

A körte hazánkban az egyik legigényesebb gyümölcsfa fajnak számít, a bőséges és jó minőségű termés érdekében rendszeres öntözést igényel vízigénye miatt.

Hőmérséklet tekintve Magyarország éghajlata, a hőmérsékleti szélsőségeket leszámítva (kánikula, erős fagyok) ideális a körte termesztéséhez. Korán virágzik, ezért a tavaszi fagyok károsíthatják virágait. Nyáron a száraz levegő okozhat problémát, a körte kedveli a párás környezetet.

körte

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetési helyéül, napos, szellős helyet válasszunk. Talajok közül a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, középkötött talaj az ideális számára. Magas talajvízre és a szárazságra is érzékeny. Rosszabb talajba ültetve apró és gyenge minőségű termést hoz.

A körte nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a körtefa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a körtefa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Körte metszése – Részletes útmutató

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett körtefának, lássuk, az ültetés menetét.

A körte ültetése

körte

Kép forrása: Pixabay.com

Körtét konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres körtét a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű körte ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű körtét lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres körte ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű körte gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, figyeljünk rá, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. A gyökérzóna ilyen módon történő kezelésével, növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét.

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, a körte igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének.

körte

Kép forrása: Pixabay.com

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel földkeverékkel. Ha attól tartunk, hogy a földkeverék esetleg gombás betegséget hordozhat, használjunk gombaölő szert, így megelőzve, hogy egy esetleges gombás betegség visszavesse a fa növekedését.

A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási hely, mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk a körte facsemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Körte; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése; Alsótekeresi Faiskola; Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert