fürtös kőtörőfű

Ebben a cikkünkben 3 kőtörőfű (Saxifraga) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fürtös kőtörőfű (Saxifraga paniculata) bemutatása, gondozása

A fürtös kőtörőfű (Saxifraga paniculata) alacsony termetű, évelő növény, mely a kőtörőfűfélék népes nemzetségébe tartozik.

fürtös kőtörőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Erik

Tőlevélrózsát alkotó levélzetével, valamint a tőlevélrózsa közepéből fejlődő szár végén bogban nyíló virágaival díszít. Fehér virágait tavasz végén, valamint nyár elején hozza. Kedvelt sziklakerti növény, könnyen elterjed, és összefüggő párnát hoz létre.

A fürtös kőtörőfű egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény. Ültetési helyéül lehetőség szerint félárnyékos, esetleg világos, de nem tűző napos helyet keressünk. Talajok közül a jó vízgazdálkodású, meszes, átlagos tápanyag tartalmú talajokat szereti leginkább.

Az átmeneti száraz időszakokat elviseli, de jobb mérsékelten öntözni, azonban semmi esetre se öntözzük túl. Szaporítani nyár végén, és tavasszal is lehet tőosztással.

2. Mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) bemutatása, gondozása

mohalevelű kőtörőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A mohalevelű kőtörőfű vagy Arends kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) alacsony termetű évelő növény, mely sziklakertbe vagy akár balkonládába is ültethető. 

Tőlevélrózsás, kompakt méretű növény, mely főként vékony, a tőlevélrózsa fölé emelkedő virágszáron nyíló világos vagy sötétrózsaszín virágokkal díszít tavasszal. Levélzetét erősen szeldelt levelek alkotják.

A mohalevelű kőtörőfű világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. Kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják.

Néhány évente célszerű tőosztással megfiatalítani, szaporítani is ezzel a módszerrel a legegyszerűbb.

3. Indás kőtörőfű (Saxifraga stolonifera) bemutatása, gondozása

Saxifraga_stolonifera

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dalgial

Az indás kőtörőfű (Saxifraga stolonifera), a kőtörőfűfélék családjába tartozó Japánból, és Kínából származó növény. Remekül mutat függesztett cserépbe, ámpolnába ültetve, aláhulló hajtásaival és leveleivel.

A levegős, vagy hűvös télen fagymentes, világos, vagy félárnyékos helyet kedveli leginkább. A színes levelű, Tricolor fajtát, csak szobában melegebb világosabb, télen is legalább 15 fokos helyen tartsuk.

Az öntözés során tarsuk mérsékelten nyirkosan földjét, télen, hűvös helyen kevesebb vizet kapjon. Kéthetente tápoldatozzuk márciustól augusztusig.

Ha szükséges B típusú virágföldbe ültessük át nyáron. Szaporítása sarjakkal történik, egy cserépbe több fiatal növényt ültessünk.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Erik; Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła; Wikipédia / Szerző: Dalgial

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők