közönséges cickafark

A cickafark bemutatása és gyűjtése

közönséges cickafark

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges cickafark, évelő növény, melynek természetes élőhelyét a legelők, rétek, utak menti zöldterületek jelentik. Gyógyhatással a fehér virágú cickafark fajok rendelkeznek, vidékies hangulatú kertekben fehér, sárga és piros virágú változatai egyaránt szépen mutatnak.

A cickafark virágát és leveleit lehet gyógyászati célra gyűjteni, a föld feletti vastagabb szárrészek nélkül. A gyűjtést júniustól, egészen szeptemberig lehet végezni.

A cickafark hatóanyagai

A cickafark hatóanyagokban gazdag gyógynövény, jelentős mennyiségben tartalmaz cseranyagokat, szalicilsavat, és flavonoidokat, emellett illóolaj tartalma is számottevő.

A cickafark gyógyhatásai

A cickafark számos gyógyhatással rendelkezik kezelhetők vele a görcsös jellegű epe, bél és gyomorbántalmak. Étvágytalanság, emésztési problémák esetén szintén javallott. A vénás keringési zavarokat, visszértágulást, valamint húgyúti betegségeket is kezelik vele.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt csillapítja a szem és a fogínygyulladást, borogatásként, vagy öblögetve is. Menstruációs zavarok esetén is gyógyírt jelent. Fontos megemlíteni, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik