naspolya

A közönséges naspolya (Mespilus germanica) bemutatása, gondozása

A közönséges naspolya (Mespilus germanica) kb. 6 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje vagy kisebb fa, mely a mediterrán régió nyugati területein, Kis-Ázsiában és Délnyugat-Ázsiában honos növény.

A terebélyes, sűrűn elágazó növényt ízletes az ősz második felére beérő termése valamint díszítőértéke miatt is ültetik. Termésének húsa kimondottan ízletes, kellemes csemege, héja és magja viszont nem bír élvezeti értékkel.

Fehér színű virágai a tavasz második felében nyílnak. Levélzetét nagyméretű, sötétzöld, kissé matt felületű levelek alkotják, melyek őszre sárgás színárnyalatot kapnak.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyet válasszunk. A talaj típusára nem igazán kényes, átlagos adottságú talajba ültetve is jól boldogul, de igazán a kissé nyirkos, tápanyagban gazdag talajt szereti. A szárazságot és a téli fagyokat is elviseli, száraz, sovány talajba ültetve öntözést igényel.

A naspolya vesszőit nem szabad megmetszeni, mivel a vesszők csúcsán találhatók termőrügyei. Az idősebb bokrokat esetleg ritkítani lehet, ilyenkor tőből fűrészeljük ki a nagyon sűrűn álló ágakat. A nagyon idős, felnyurgult, felkopaszodott bokrokat tavasszal, lombfakadás előtt lehet ifjítani.

Kártevők jellemzően nem támadják meg, betegségek közül időnként lisztharmat és tűzelhalás károsíthatja.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Bálint Gazda

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék