konyhabútor

Főzni jó. A főzés egy kreatív, teremtő tevékenység, amikor is bele lehet meditatívan merülni az alkotásba. Az összetevők válogatása, mennyiségének próbálgatása, a különböző fűszerezések mindig újabb és újabb élményeket tartogatnak.

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha ezt a tevékenységet már nem egyedül, hanem párosan, esetleg családtagokkal űzzük?

Egyedül vagy közösen?

Természetesen nem mindegy, hogy kivel főzünk együtt, ha például beleszólós nagyszülőkkel vagy olyan baráttal, aki szeret irányítani, kritizálni, akkor nem biztos, hogy ilyen formában újra át akarjuk élni ezt a tevékenységet.

Az egyedül főzésnek is kétségkívül megvannak az előnyei, de a barátokkal, párral, gyerekekkel való főzés páratlan élményt és emlékeket tud nyújtani.

Minőségi idő eltöltése

Napjainkban sokszor háttérbe szorul a főzés. Viszont ha már van társaság, egy kezdő is bátrabban nekiáll ennek a tevékenységnek. Baráti körrel vagy párral már könnyebben megy, és egy nagyszerű közös élményt ad sok beszélgetéssel, nevetéssel.

És amikor elkészül az étel, nagyon jó érzés, hogy valami együtt készült. A kettesben eltöltött minőségi idő pedig még a párkapcsolatnak is jót fog tenni.

Hatékonyabb időbeosztás

Amikor más is besegít a főzésben, akkor hamarabb elkészül az ebéd, több idő marad a pihenésre vagy egyéb tevékenységekre. Ráadásul sokkal nagyobb élvezettel fogyasztja el az ember a közös munka gyümölcsét.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy esetleg a későbbiekben, aki besegített, már egyedül fogja megcsinálni az ebédet. Nyugodtan rá lehet már bízni a főzést a házastársra, gyerekekre.

Egészséges ételek otthon is

Ha a családtagok besegítenek a konyhában, egyúttal szemtanúi is lesznek, hogy milyen alapanyagokból készül az az étel. Nem kell számukra többé bizonygatni az egészséges étkezés, a tápanyagdús élelmiszerek fontosságát. Fontos az is, hogy lássák, hogy a főzés egy jóleső tevékenység, nem kényszer.

Elmélyülés

Főzés közben érződik a “most” pillanata, az ember nem gondolkozik sem az elmúlt napokon, sem azzal, hogy mit kell csinálni holnap. Tudatosan a jelenre kell fókuszálni, különben odakozmál az étel. Egyfajta meditációs állapot ez, amely hatására elsimulhatnak akár apróbb családi viták is, csökken a feszültség.

Kreativitás növelése

A főzés egy olyan tevékenység, amely nemcsak hasznos a család minden tagja számára, hanem egyben egy kreatív tevékenység is. Mindig van lehetőség új ízek, fűszerek, alkotóelemek kipróbálására, az adott ételek későbbi továbbgondolására.

Ahogy minden alkotó tevékenység, a főzés is csökkenti a depressziót, a szorongás érzetét. Általa egy borús nap is derűsebb színezetet fog ölteni. Ha a mindennapi munka egy monoton tevékenység, akkor a főzés ezt kellően tudja ellensúlyozni, ott végre bátran lehet hagyatkozni a fantáziára, új ötletek tesztelésére, mely az önbizalmat is sokszorosan növeli.

Ahogy a főzés önmagában is, de közösen mindenképpen egy olyan tevékenység, amit mindenkinek ki kellene próbálni.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom