Szobanövények

A kroton (Codiaeum variegatum) gondozása

kroton
Kép forrása: Pixabay.com

A kroton (csodacserje) bemutatása

kroton

Kép forrása: Pixabay.com

A kroton (Codiaeum variegatum) vagy csodacserje Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben honos növény. A kroton virágzatát, jelentéktelen apró virágok alkotják, a növény díszét vibrálóan élénk színű és változatos formájú levelei jelentik.

A kereskedelemben a Codiaeum variegatum különböző változatait forgalmazzák, melyek külseje sokszor egymástól nagyon eltérő. A levelek lehetnek kerek formájúak, hosszúkásak a fűzfa levelére emlékeztetők, vagy akár tölgylevél formájúak is.

A színárnyalatok száma szinte megszámlálhatatlan, a krotonok levelei a sárga, narancs, zöld, piros, bordó, különféle árnyalataiban pompáznak, léteznek egészen különleges bézs és zöld színű variációk is.

Codiaeum variegatum ‘Gold Star’

Codiaeum variegatum 'Gold Star'

Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ díszét adó levelek vékonyak és hosszúak, a fűzfa levelére emlékeztetnek. A zöld leveleket eltérő méretű sárga foltok tarkítják.

Hasonló levélformájú a Codiaeum variegatum ‘Victoria Bell’, melynek levelei háromszínűek, mintázatára jellemző, hogy a fő levélér mentén erőteljes csík rajzolódik ki.

Codiaeum variegatum ‘Excellent’

A Codiaeum variegatum ‘Excellent’ levelei nagyméretűek, háromkaréjosak, a tölgyfa levelére emlékeztetnek, változatos színekben pompáznak. A jellegzetes levélformája miatt, gyakran tölgylevelű kroton néven forgalmazzák a kertészetek.

Codiaeum variegatum ‘Andrew’

Codiaeum variegatum 'Andrew'

Codiaeum variegatum ‘Andrew’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Oeropium

A Codiaeum variegatum ‘Andrew’ igazán különleges kroton fajta. Levelei hosszúkásak, kissé hullámos szélűek, olajzöld és bézs színűek, mintásak.

A hazai kertészeti üzletek a Codiaeum variegatum ’Tamara’ változatot forgalmazzák, mely nagyon hasonlít a képen látható és előbb bemutatott Codiaeum variegatum ‘Andrew’ változatra.

Codiaeum variegatum ‘Spirale’

Különleges levélforma jellemzi ezt a változatot, ahogy a Codiaeum variegatum ‘Spirale’ elnevezés utal rá, ennek a fajtának csavartak a hosszúkás formájú, tarka mintás levelei.

A kroton (csodacserje) gondozása

A kroton gondozása valamivel nagyobb körültekintést igényel a szobakertészektől, mint a kifejezetten könnyen gondozható szobanövényeké, de ha biztosítjuk számára az állandó meleg hőmérsékletet, és a magas páratartalmat, akkor jó úton járunk afelé, hogy egészséges, színpompás növényt neveljünk.

Elhelyezés, fényigény, páratartalom

Codiaeum variegatum 'Excellent'

Codiaeum variegatum ‘Excellent’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0

A fiatal növények levelei még világoszöldek, később nyerik el tarka színezetüket, a megfelelő fénymennyiség hatására. Ha a levelek zöldek maradnak, joggal gyanakodhatunk arra, hogy növényünk több fényt igényel.

Ahogy korábban említettük, a csodacserje kifejezetten kedveli a magas páratartalmat és hőmérsékletet, ez eredeti trópusi élőhelyére vezethető vissza.

Olyannyira érzékeny, hogy akár 15 fokos hőmérséklet mellett is képes megfázni. Biztosítsunk számára legalább 18 fokos szobahőmérsékletet, és óvjuk a huzattól.

Öntözés

A tavasztól őszig tartó időszakban nagyobb a növény nedvességigénye, az öntözés mennyiségét, a téli hónapokban kell csökkenteni.

A téli időszakban veszélyt jelenthet a fűtés okozta száraz levegő, ez ellen a növény leveleinek permetezésével, vagy a cserép kavicsos tálcára helyezésével védekezhetünk.

Átültetés, tápoldatozás, szaporítás

Codiaeum variegatum 'Spirale'

Codiaeum variegatum ‘Spirale’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Fiatal növények esetében, tavasszal kerüljön sor az átültetésre, legalább kétévente. Tápoldatot, az átültetést követő egy hónap leteltével adhatunk az öntözővízhez.

Nyáron akár kertünket is díszíthetjük növényünkkel, ekkor védett, félárnyékos helyet keressünk számára. A csodacserjével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy tejnedve mérgező!

Szaporítani fejdugvánnyal lehet, erre a legjobb időszak a tél vége, tavasz eleje. Másik szaporítási módja a moházás.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, kellemesen meleg helyet keressünk számára, ahol nincs huzat.

Öntözés: rendszeres mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük.

Tápoldatozás: az átültetés utáni egy hónap leteltével az öntözővízhez tápoldatot is adhatunk.

Párásítás: igényli a párás környezetet, permetezzük leveleit vízzel, vagy a cserepét állítsuk, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés: tavasszal ültessük át, legalább kétévente.

Szaporítás: tél végén, tavasz elején fejdugvánnyal szaporítható.

Kártevők, betegségek: kártevők és betegségek általában nem támadják meg, elég, ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk a számára.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Oeropium; Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0; Pixabay.com

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények