kroton

A kroton (Codiaeum variegatum), amely Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben őshonos, egy különleges és látványos szobanövény. Legfőbb díszét a változatos, vibráló színekben és formákban pompázó levelei jelentik, amelyek rendkívüli változatosságot mutatnak, a klasszikus kerek és hosszúkás mellett, a fűz- és tölgylevelekre emlékeztető formák sem ritkák.

A csodacserje néven is ismert növény színválasztéka rendkívül gazdag; a levelek színe a sárgától, a narancson, zöldön, piroson és bordón át, egészen a bézs és zöld kombinációkig terjed. Virágzata, jóval szerényebb megjelenésű, apró, jelentéktelen virágokból áll.

Fontos megemlíteni, hogy a kroton tejnedve bőr- és nyálkahártya-irritáló hatású, ezért a gondozása során ajánlott kesztyűt húzni. A csodacserje nem tartozik a legegyszerűbben nevelhető szobanövények közé, azonban kis odafigyeléssel különleges dísze lehet az otthonunknak.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a növény környezeti igényeit, a legfontosabb gondozási feladatokat, valamint kitérünk a növényvédelmi teendőkre és a szaporításra is.

A kroton igényei és gondozása

kroton

Kép forrása: Pixabay.com

A kroton világos, közvetlen napsütéstől védett helyen díszít a legszebben. Ideális számára a meleg, párás környezet, míg a száraz levegő, a hideg és a huzat kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődését. Az elhelyezése során, kerüljük a légkondicionálók és fűtőtestek közelségét. Az elegendő fény kulcsfontosságú, mivel fényhiányos helyen, a növény elveszíti élénk levélszínét.

Az öntözések során, tavasszal és nyáron tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, míg ősszel csökkentsük az öntözés gyakoriságát, elkerülve a túlöntözést. A növény érzékeny a földlabda lehűlésére, ezért szobahőmérsékletű vagy langyos vízzel ajánlott öntözni.

A márciustól-augusztusig terjedő időszakban kéthetente érdemes tápoldatozni, mérsékelt töménységű tápoldattal. A magas páratartalom biztosítása érdekében, gondoskodni kell közvetlen vagy közvetett párásításról. Jó megoldást jelent a levelek vízzel történő permetezése, valamint a növény alá helyezett, kaviccsal és vízzel töltött tálca alkalmazása is.

A fiatal példányokat kétévente, tavasszal vagy kora nyáron célszerű átültetni, az idősebb növények átültetésére akkor kerüljön sor, amikor a gyökerek láthatóvá válnak a növénytartó vízelvezető nyílásain keresztül, vagy a talajfelszínen.

Az átültetéshez válasszunk az előzőnél egy mérettel nagyobb, vízelvezető lyukakkal ellátott növénytartót, és jó minőségű, vízáteresztő képességű virágföldet. A növényt óvatosan helyezzük az új tartóba, töltsük fel földdel, és tömörítsük, végül pedig öntözzük meg.

Ha a kroton megnyúlik vagy szeretnénk alakítani a formáját, a vegetációs időszak elején végezzük el a metszést. A beteg leveleket és ágakat szintén ajánlott eltávolítani. A metszés során ügyeljünk arra, hogy a vágást, a nódusz vagy egy levélcsoport felett ejtsük, mivel a növény innen fog újra kihajtani. Fontos, hogy a szár 1/3-ánál nagyobb részt ne vágjunk le.

Gyakori kártevők és betegségek

kroton

Kép forrása: Pixabay.com

A kroton nevelése során számos kártevővel és gondozási problémával szembesülhetünk. Leggyakoribb kártevői közé tartoznak a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek, melyek ellen Neem olaj, rovarölő szappan, vagy az üzletekben kapható rovarirtó szer alkalmazható.

Fontos, hogy időben kezeljük ezeket a problémákat, mivel a kártevők jelenléte komoly következményekkel járhat, ilyen például a levélnövekedés elmaradása vagy a levélhullás, ami akár a növény elpusztulásához is vezethet.

A csodacserje érzékeny a környezeti tényezőkre, a hideg, a huzat, az alacsony páratartalom, a fényhiány, a nem megfelelő talajminőség és az elégtelen tápanyagellátás egyaránt gondot okozhat. A fényhiányos környezet a levelek kifakulásához vezethet, míg a hideg levegő és a huzat a lehullásukhoz.

Ha a kifejlett levelek csavarodni vagy göndörödni kezdenek, és inkább egyszínűek, mint tarkák, az túlzott tápoldatozásra utalhat, ami gyors növekedést idézett elő. Ilyen esetben a növénynek több fényre van szüksége, ezért érdemes világosabb helyre költöztetni, és csökkenteni a tápoldatozást.

A leveleken megjelenő barnás foltok gombabetegségre utalnak, ami komoly veszélyt jelenthet. Lehetőleg minél gyorsabban távolítsuk el a fertőzött leveleket, hogy megelőzzük a betegség továbbterjedését.

A kroton szaporítása

A kroton szaporítása dugványozással a legegyszerűbb. A dugvány elkészítéséhez, éles és tiszta metszőolló segítségével, vágjunk le egy 10-15 cm hosszúságú szárdarabot, amelyen legalább három levél található.

A vágást célszerű 45 fokos szögben ejteni. A biztosabb gyökeresedés érdekében, a dugvány végét, mártsuk gyökereztető hormonba, ez elősegíti a gyökérképződést, ezután ültessük el a szárdarabot jó vízáteresztő képességű talajba, és öntözzük meg.

A dugvány elhelyezéséhez világos, kellemesen meleg, huzattól védett helyet válasszunk. A magas páratartalom biztosításához, helyezzünk az edényre egy átlátszó műanyag zacskót, amit egy hét elteltével el is távolíthatunk.

A gyökeresedés általában 4 hetet vesz igénybe, ennek ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer, ha finoman megrántjuk a dugványt – ha „feszesnek” érezzük, azt jelenti, hogy sikerrel jártunk. Miután begyökeresedett, ültessük át nagyobb cserépbe, és neveljük tovább, a kifejlett növényhez hasonló módon.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kroton gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények