pompás kúpvirág

Ebben a bejegyzésben 3 kúpvirág (Rudbeckia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) bemutatása, gondozása

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) Észak-Amerika területén őshonos közepesen magas évelő növény. Magas száron nyíló fészkes virágzatával, valamint a száron sorakozó haragoszöld, kerekded, kissé hegyes levelekkel díszít.

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Sárga, kissé narancsos árnyalatú virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza. Jó fagytűrő képességű növény.

A pompás kúpvirág ültetési helyéül félárnyékos, vagy világos, napos helyet is választhatunk.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli, agyagos talajban is megél. Az átmeneti szárazabb időszakokat jól viseli, de érdemes mérsékelten öntözni.

További virágzásra ösztönözhető, az elvirágzott virágok eltávolításával. Kártevők közül a pajzstetvek, valamint a csigák és meztelencsigák is felbukkanhatnak, betegségek közül a lisztharmat és a levélfoltosság okozhat gondot.

Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

2. Kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) bemutatása, gondozása

kisfészkű kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közepesen magas, magas termetű évelő dísznövény, mely hosszan díszít sárga virágaival. Szoliterként, díszfüvekkel társítva, vagy nagyobb csoportba egyaránt ültethetjük.

A többi kúpvirágnál kisebb sárga, vagy narancsos árnyalatú virágai a felfelé álló szárakon nyílnak nyáron, valamint az ősz első felében. Levélzetét, kissé kerekded, hegyesedő végű, sötétzöld levelek alkotják.

A kisfészkű kúpvirág egyszerűen gondozható növény, mely napos, világos helyre, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Félárnyékos helyen is boldogul, de itt gyakran megnyúlik és támasztékot igényel.

Mérsékelt öntözést igényel, a rövid, átmeneti szárazságot tolerálja. Az elvirágzott virágok eltávolításával, további virágzást érhetünk el. Betegségek közül időnként megtámadhatja a lisztharmat, kártevők közül a házas és házatlan csigák.

Szaporítani magról lehet, de önvető képessége is nagyon jó.

3. Magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) bemutatása, gondozása

magas kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Σ64

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, mely a nyár második felétől lehet kertünk igazi dísze. A növény levélzetét erősen szeldelt, karéjos levelek alkotják.

Szimpla vagy telt, élénksárga virágai júliustól kezdenek pompázni, méh és pillangócsalogatók. A magas kúpvirág jó választás, ha az évelőágyás hátsó részére keresünk, nyáron és ősszel virágzó mutatós növényt.

Ültetési helyéül napos, világos helyet keressünk, jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Magassága miatt érdemes karózni, hogy a szél ne tudjon benne kárt tenni. Bokrosabb formát érhetünk el, ha júniusban visszavágjuk kicsit.

Kártevők jellemzően nem támadják meg, főként szárazabb környezetben lisztharmat károsíthatja. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: AfroBrazilianWikipédia / Szerző: Σ64

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők