Solanum wendlandii

A kúszó encián (Solanum wendlandii) bemutatása, gondozása

Solanum wendlandii

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó encián vagy közép-amerikai csucsor (Solanum wendlandii) Costa Rica szigetén őshonos erőteljes növekedésű félörökzöld évelő kúszónövény. Eredeti élőhelyén akár a 4 méteres magasságot is elérheti, hazánkban ennél jóval kisebb méretet ér el.

Levélzetét változatos formájú zöld színű, hullámos, fényes felületű levelek alkotják. Díszét bogernyőben nyíló, levendula színű virágai adják, melyek nagyon hosszan, egész nyáron, valamint még az ősz első felében is nyílnak.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, valamint hogy kapaszkodáshoz használt tüskéi sérülést okozhatnak. Járjunk el körültekintően ápolása során és vegyünk fel kesztyűt.

A kúszó encián napos, világos vagy félárnyékos helyen jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, azonban érdemes két öntözés között hagyni, hogy kicsit kiszáradjon a földje.

Fagyérzékenysége miatt, Magyarországon teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés előtt, a virágzást követően vágjuk vissza a felére, és csökkentsük az öntözés mennyiségét. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények