török kutyatej

A kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe rendkívül sok növény, megközelítőleg 1700 faj sorolható. Ezek között szobanövényként és kerti növényként tartható fajokat egyaránt találunk. Közös jellemzőjük, hogy mérgező tejnedvet tartalmaznak.

Cikkünkben 16 különlegesen szép kutyatej (Euphorbia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pompás kutyatej (Euphorbia milii) bemutatása, gondozása

pompás kutyatej

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kutyatej, töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) Madagaszkár szigetén őshonos. Könnyen gondozható, igénytelen szobanövény. Teljesen napos vagy világos, nyáron meleg, télen 15-18 fok közötti környezetet igényel. Nyáron, szabadban is tartható esőtől védett helyen.

Tavasszal és nyáron mértékkel, ősszel és télen nagyon ritkán öntözzük.  Áprilistól szeptemberig kis adag kaktusztápoldatot is adhatunk neki.

Átültetni tavasszal lehet, ha szükséges 1/4-ed rész agyagot tartalmazó kaktuszföldbe. Ha tavasszal visszametszük, szebb, bokrosabb formát érhetünk el.

Szaporítása dugványozással történik. A dugványozás során a vágási felületet tartsuk víz alá, majd hagyjuk kicsit kiszáradni és csak ezután ültessük el földbe.

Mivel mérgező, bőr és szemirritációt okozó tejnedvet tartalmaz, ezért gondozása során, mindenképp viseljünk kesztyűt!

2. Háromélű kutyatej (Euphorbia trigona) bemutatása, gondozása

háromélú kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: carrotmadman6

A háromélú kutyatej (Euphorbia trigona) Közép és Dél-Afrika területén honos oszlopos növekedésű pozsgás, melynek hajtásai háromszög keresztmetszetűek.

A kb. 2méteres maximális magasságot elérő növény, hajtásain, kerekded, kissé hosszúkás leveleket is növeszt. Teleltetést igényel, az ideális teleltetési hőmérséklet, 10-12 fok körül van.

Tejnedve a bőrre kerülve irritáló hatású, ezért ültetése, és átültetése során járjunk el körültekintően.

A háromélű kutyatej, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve érzi igazán jól magát. Világos, egyenletesen meleg helyet keressünk számára. Nyáron a szabadban is tarthatjuk.

Tavasszal és nyáron mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Növekedéséhez tápanyag utánpótlást is igényel, érdemes ezért tápoldatozni is. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Mikulásvirág, poinsettia (Euphorbia pulcherrima) bemutatása, gondozása

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A mikulásvirág vagy poinsettia (Euphorbia pulcherrima) Közép-Amerikában őshonos, hazánkban különösen az adventi és karácsonyi időszakban népszerű szobanövény.

Amire vásárlás előtt, és közvetlenül utána figyelni kell

Vásárláskor vizsgáljuk meg alaposan a növényt, nem száradnak, sárgulnak, lankadnak-e a levelek. Ha találtunk egy egészséges növényt, miután hazavittük, hagyjuk akklimatizálódni, keressünk számára egy hűvös és világos helyet.

A celofánba csomagolt példányokat azonnal szabadítsuk meg a fóliától, mert ellenkező esetben a föld bepenészesedését, valamint a gyökérzet nem megfelelő oxigénellátottságát kockáztatjuk.

A mikulásvirág nagyon kényes a hidegre, ezért az üzletből alaposan becsomagolva vigyük ki a szabadba, különben a növény megfázhat.

Elhelyezés, öntözés és párásítás

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A növény számára, világos, szobahőmérsékletű (15-22 °C), nem huzatos helyet keressünk a lakásban. A gondozás során ügyeljünk a megfelelő páratartalom valamint vízmennyiség biztosítására. Naponta egyszer érdemes kézi párásítóval párásítani.

Az öntözésnél figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt, a föld legyen nedves, ne száradjon ki, de ne is álljon a növény alatt a víz.

Egyszerűbb, és megbízhatóbb öntözési módszer, ha hetente egyszer, vízzel teli edénybe helyezzük a cserepet, megvárjuk, hogy a föld megszívja magát, majd visszatesszük a növényt a helyére.

Tápoldatozni akkortól kell, amikor a friss levelek és hajtások megjelennek, ekkor hetente, kéthetente tápoldatozzunk. Tápoldatozni nyáron kéthetente, a többi időszakban háromhetente szükséges.

Elvirágzás, metszés, átültetés

A megfelelő körülmények között tartott mikulásvirág februárra virágzik el, és áprilisig fokozatosan megszabadul dekoratív felleveleitől. Ezt követően vágjuk vissza a hajtásokat 15-20cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig távolítsuk el.

1-2 hónapig pihentessük a növényt, ekkor csak mérsékelten öntözzük. Az átültetésre ezután kerüljön sor B típusú virágföldbe.

Szaporítás, újravirágoztatás

Szaporítása történhet dugványozással, vagy vízben gyökereztetve hajtásról. A szaporítás során ügyeljünk arra, hogy a növény tejnedve mérgező, ezért ha a kezünkre kerül, azonnal mossuk le, de még jobb, ha eleve kesztyűben fogunk hozzá a művelethez.

A mikulásvirág újravirágoztatásához, a növényt helyezzük napi 12-14 órára sötét helyre, vagy takarjuk le dobozzal. A virágképződéshez 2 hónap szükséges.

4.Töviságú kutyatej (Euphorbia viguieri) bemutatása, gondozása

töviságú kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinesh Valke

A töviságú kutyatej (Euphorbia viguieri) Madagaszkár délnyugati területein őshonos pozsgás növény. Hosszúkás, kissé kerekded levelei az elágazó tüskékkel tarkított hajtás csúcsán helyezkednek el.

Piros színű, hosszú száron ülő virágokat is hoz, amelyek szintén itt kapnak helyet. Egyszerűen nevelhető, érdekes külsejű növény, mely kevés törődés mellett is szépen díszít.

A töviságú kutyatej helyéül napos, vagy világos kellemesen meleg helyet keressünk. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajokat szereti.  Mérsékelt öntözést igényel, semmiképp se öntözzük túl.

Párásítani nem szükséges. Tavasszal és nyáron alkalmanként adhatunk neki kaktusz tápoldatot, meghálálja.

5. Tövisélű kutyatej (Euphorbia grandicornis) bemutatása, gondozása

tövisélű kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Chmee2

A tövisélű kutyatej (Euphorbia grandicornis) Dél-Afrika területén őshonos különleges külsejű növény. Viszonylag magasra növekedik, szabálytalan, csavarodott alakot vesz fel.

Érdekességét, a nagyméretű elálló tövisek adják, melyek szabálytalanul merednek a szélrózsa minden irányába. Gondozása nem túl nehéz.

A tövisélű kutyatej helyéül napos, vagy világos kellemesen meleg helyet keressünk. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajokat szereti.  Mérsékelt öntözést igényel, semmiképp se öntözzük túl.

Párásítani nem szükséges. Tavasszal és nyáron alkalmanként adhatunk neki kaktusz tápoldatot, meghálálja.

6. Jégvirág vagy tarka kutyatej (Euphorbia marginata) bemutatása, gondozása

jégvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A jégvirág vagy tarka kutyatej (Euphorbia marginata) Észak-Amerikában őshonos egynyári növény, mely a többi kutyatejféléhez hasonlóan mérgező tejnedvet tartalmaz.

Főként mintás levélzetével díszítő, közepesen magas, bokrosodó növény, mely jól használható a kertben igénytelensége, valamint gyors növekedése miatt.

A nyár második felében virágokat is hoz, de igazi érdekességét fehér szegélyes, zöld levelei adják. Jól mutat vegyes virágágyásokban, élénkebb színű virágok között.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk, ahol jó vízáteresztő a talaj. Jó szárazságtűrő növény, mely a tápanyagban szegényebb talajba ültetve is jól boldogul.

Szaporítani magvetéssel lehet, magjait szabadföldbe vessük el májusban, amikor már nem fenyeget fagyveszély.

7. Erdei kutyatej erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) bemutatása, gondozása

erdei kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Az erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) a hazai erdőkben is gyakran előforduló, közepes termetű évelő növény. Hosszúkás levelek alkotta levélzetével, valamint április környékén hozott ernyőben nyíló virágzatával díszít. Virágai zöldessárga színben játszanak.

Ahogy a legtöbb kutyatejféle, úgy az erdei kutyatej esetében is számolni kell azzal, hogy tejnedve a bőrre kerülve irritációt okozhat, gondozása során viseljünk kesztyűt!

Az erdei kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely főleg félárnyékos, árnyékos fekvésben érzi jól magát, jó vízelvezető képességű talajba ültetve.

Világosabb vagy akár napos fekvésbe is ültethető, de ilyen körülmények között rendszeres öntözést igényel, árnyékban alacsonyabb a vízigénye.

Nyár végén vagy ősszel célszerű visszavágni az elvirágzott szárakat. Betegségek közül a szürkepenész, míg a kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg időnként. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

8. Hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) bemutatása, gondozása

vakondűző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tigerente

A hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) a kutyatej nemzetségbe tartozó kétnyári növény mely a mediterrán vidékeken őshonos, Európa szerte gyakori, hazánkban is találkozhatunk vele.

Gyakran nagy sárfűnek, vakondokfűnek is nevezik a legtöbb kutyatejféléhez hasonlóan mérgező tejnedvet tartalmazó növényt. Tejnedve mérgező, bőr és szemirritációt is okozhat, ezért viseljünk kesztyűt a gondozás során.

A vakondokfű elnevezés nem véletlen. Ha ásásközben a vakond megsérti a gyökereket, akkor a növény olyan irritáló szaganyagot bocsájt ki, ami arra készteti a vakondot, hogy eliszkoljon. Ezt a hatást csak akkor tudja kifejteni a növény, ha a vakond találkozik vele a föld alatt, csak az elültetés, kevés a vakond távoltartásához.

A hasindító kutyatej magas termetű növény, melynek érdekességét főként levélzete adja.

A mereven felálló, egyenes száron, lándzsa alakú, kékeszöld levelek sorakoznak keresztben, átellenesen. Második évben, nyáron hozza virágzatát, mely apró virágokból és lándzsás levelekből áll.

Gondozása egyszerű, mivel rendkívül igénytelen növény. Napos, világos, félárnyékos helyen, bármilyen nem túl kötött, jó vízáteresztő talajban jól fejlődik.

Tápanyagban szegény talajba is ültethetjük. Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat időnként megtámadja.

Szaporítani magvetéssel lehet, végleges helyére vessük, mivel az átültetést nem tolerálja.

9. Délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites) bemutatása, gondozása

délszaki kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A délszaki kutyatej vagy szürke kutyatej (Euphorbia myrsinites) a kutyatejfélék családjába tartozó, alacsony termetű évelő pozsgás növény. Jól mutat sziklakertbe ültetve, illetve a kert minden olyan pontján, ahol sziklát, köveket használtunk.

Szárai szétterülnek, levélzetét körkörösen álló, kékeszöld árnyalatú, húsos levelek alkotják. Zöldessárga színű, ernyőszerű virágai a hajtások végén nyílnak tavasszal. A növény tejnedve mérgező, bőr és szemirritációt okozhat, ezért célszerű kesztyűt viselni a gondozása során.

A délszaki kutyatej egyszerűen nevelhető, szívós, igénytelen növény. Egyedül csak azzal tudunk benne kárt tenni, ha túlságosan kötött talajba ültetjük, mivel a pangó víz hatására a gyökerei rothadni kezdenek.

Napos, világos fekvésbe, bármilyen nem túl kötött talajban szépen fejlődik. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Szaporítani dugványozással és magvetéssel is lehet.

10. Farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias) bemutatása, gondozása

farkas kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Guido Gerding

A farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias) Európában, így hazánkban is őshonos közepesen magas, erőteljesen terjedő, feltörő szárú évelő növény, mely főként sziklakertbe ültetve lehet kertünk dísze.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

Levélzetét hosszú, vékony, kékeszöld árnyalatú levelek alkotják. Érdekes virágzatát jelentéktelen valódi virágok, valamint eleinte sárgászöld, később rózsaszínes árnyalatúra színeződő murvalevelek alkotják.

A szárak végén, bogernyőbe tömörülő virágok tavasztól, akár az ősz elejéig is díszíthetnek.

A farkas kutyatej nem túl igényes növény, napos, világos esetleg félárnyékos helyre is ültethető.

A rosszabb minőségű, tápanyagban szegény, kavicsos vagy homokos talajokat is jól tolerálja, igaz ilyen körülmények között kevésbé terjed, mintha tápanyagban gazdag földbe ültettük volna.

Túlságosan kötött talajba ne ültessük, lényeges, hogy a talaj jó vízelvező képességű legyen. Átlagos vízigényű növény, szereti, ha földje kissé nyirkos, ezt mérsékelt öntözéssel biztosíthatjuk.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül időnként a levélrozsda támadja meg. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

11. Kerti kutyatej (Euphorbia ‘Inneuphdia’ Diamond Frost®) bemutatása, gondozása

kerti kutyatej

Kép forrása: Flickr / Szerző: Serres Fortier / Licence: CC BY 2.0

A kerti kutyatej vagy törpe kutyatej (Euphorbia ‘Inneuphdia’ Diamond Frost®) alacsony termetű, kompakt növekedésű dísznövény, mely egynyári virágágyásba, valamint balkonládába egyaránt ültethető más növények társaságába.

Levélzetét ovális, szürkészöld színű levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron, valamint az ősz elején nyíló fehér virágoknak.

A hazánkban főként egynyáriként tartott kerti kutyatej napis, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben.

Mérsékelt öntözést igényel csak, elég éppen csak nyirkosan tartani a földjét, az átmeneti szárazságot elviseli.

Fagyérzékeny növény, de világos, fagymentes helyen sikeresen átteleltethető. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként a takácsatkák, a levéltetvek és a pajzstetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Fontos megemlíteni, hogy a növény tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

12. Rózsás kutyatej (Euphorbia griffithii) bemutatása, gondozása

rózsás kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: HelenaH

A rózsás kutyatej (Euphorbia griffithii) közepesen magas, magas termetű, felálló szárú, bokros habitusú évelő növény erőteljesen terjedő növény, mely virágzatával díszít elsősorban. Szoliterként valamint csoportosan ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

Bordós piros árnyalatú szárán lándzsa alakú, keskeny világoszöld színű levelek sorakoznak. Látványos virágzatát nem túl feltűnő zöldessárga virágok és élénk színű, narancssárga fellevelek alkotják, utóbbiak adják a növény igazi díszét. Virágzatában tavasz végén, valamint a nyár első felében gyönyörködhetünk.

Fontos megemlíteni, hogy a növény tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

A rózsás kutyatej napos, világos, vagy félárnyékos helyen, kissé nyirkos, humuszos, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legjobban. Lazább szerkezetű, homokos talajban erősebben terjed rizómáival.

Betegségek közül időnként a gombabetegségek, kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek károsíthatják. Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

13. Sűrűlevelű kutyatej (Euphorbia characias subsp. characias) bemutatása, gondozása

sűrűlevelű kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert

A sűrűlevelű kutyatej (Euphorbia characias subsp. characias) magas termetű, bokros növekedésű, kompakt habitusú növény, mely levélzetével, valamint virágzatával egyaránt díszít. A mediterrán térségből származó évelő örökzöld, virágok társaságában vagy szoliterként is kertünk dísze lehet. A növény felfelé törő szárai 2 évig élnek, látványos virágzatát a második év tavaszán csodálhatjuk meg. Az első évben a keskeny, hosszú, kékeszöld színű spirálisan elhelyezkedő levelek alkotta levélzetével díszít. Virágzatát jelentéktelen virágok, az azokat körülvevő sárgászöld murvalevelek, valamint a bordós árnyalatú nektárium alkotják.

A sűrűlevelű kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos védett fekvésben, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, az idősebb példányok jól viselik az átmeneti szárazságot, a fiatalabb növények, rendszeres öntözést igényelnek.

A virágzás után célszerű az elvirágzott hajtásokat visszavágni, valamint a növényt kb. 5 évente megfiatalítani tőosztás segítségével. Utóbbi módszerrel egyszerűen szaporíthatjuk, de dugványozással is próbálkozhatunk.

Betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják, kárt a pangó víz tehet benne, ha túlságosan kötött talajba ültetjük.

A növény mérgező tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

14. Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) bemutatása, gondozása

színeváltó kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Chrumps

A színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) közepes termetű, kerek bokrot alkotó évelő növény, mely tavasszal pompázó virágaival sziklakertünk látványos dísze lehet. Levélzetét ellipszis alakú, ép szélű levelek alkotják.

Nem túl feltűnő virágokból, valamint látványos sárgászöld árnyalatú murvalevelekből álló virágzata a szár végén nyílik jellemzően májusban.

A Kelet, Közép és Délkelet-Európában is honos növény, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mészkedvelő, fagytűrő és emellett egyszerűen gondozható évelő.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül a jó vízáteresztő semleges vagy lúgos talajokat kedveli leginkább. Nyár végén vagy ősz elején célszerű a szárait visszavágni.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

A növény tejnedve mérgező, bőr és szemirritációt okozhat, ezért célszerű kesztyűt viselni a gondozása során.

15. Török kutyatej (Euphorbia amygdaloides var. robbiae) bemutatása, gondozása

török kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A török kutyatej (Euphorbia amygdaloides var. robbiae) közepes termetű, bokros habitusú, rizómával erőteljesen terjedő egyszerűen nevelhető évelő növény.

Sziklakertbe, valamint a kert bármely árnyékos, de száraz pontjára ültetve kertünk igazi dísze lesz. Sárgászöld murvalevelek, valamint apró virágok alkotta látványos virágzata tavasszal nyílik a félörökzöld levélzet fölött.

A török kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely főleg félárnyékos, árnyékos fekvésben érzi jól magát, jó vízelvezető képességű talajba ültetve.

Világosabb vagy akár napos fekvésbe is ültethető, de ilyen körülmények között rendszeres öntözést igényel, árnyékban alacsonyabb a vízigénye.

Erőteljesen terjedő növény, ezért olyan növények társaságába ültessük a megfelelő távolságra, amelyeket nem nyomhat el. Nyár végén vagy ősszel célszerű visszavágni az elvirágzott szárakat.

Betegségek közül a szürkepenész, míg a kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg időnként. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben. A növény, mérgező tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

16. Velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii) bemutatása, gondozása

velencei kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salix

A velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii) magas termetű, bokros növekedésű, kompakt habitusú növény, mely levélzetével, valamint virágzatával egyaránt díszít.

A mediterrán térségből származó évelő örökzöld, virágok társaságában vagy szoliterként is kertünk dísze lehet. A növény felfelé törő szárai 2 évig élnek, látványos virágzatát a második év tavaszán csodálhatjuk meg.

Az első évben a keskeny, hosszú, kékeszöld színű spirálisan elhelyezkedő levelek alkotta levélzetével díszít. Virágzatát jelentéktelen virágok, az azokat körülvevő sárgászöld murvalevelek alkotják.

A velencei kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos védett fekvésben, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben. Jó szárazságtűrő növény, de tartósan száraz időszakokban érdemes öntözni.

A virágzás után célszerű az elvirágzott hajtásokat visszavágni, valamint a növényt kb. 5 évente megfiatalítani tőosztás segítségével. Utóbbi módszerrel egyszerűen szaporíthatjuk, de dugványozással is próbálkozhatunk.

Betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. A növény mérgező tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: carrotmadman6; Wikipédia / Szerző: Dinesh ValkeWikipédia / Szerző: Chmee2; Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Wikipédia / Szerző: Tigerente; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Guido Gerding; Flickr / Szerző: Serres Fortier / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: HelenaH; Wikipédia / Szerző: Hans Hillewaert; Wikipédia / Szerző: Chrumps; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Salix

Forrás: Megyeri Szabolcs kertész blogja – Vakondűző

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények